Hlavní obsah

Česko zavede evropský kodex pro telekomunikace

Praha

Česko zavede tzv. evropský kodex pro elektronické komunikace. Ten mimo jiné umožňuje určení nových kmitočtových pásem pro sítě 5G nebo zajištění jednotného trhu a rovných podmínek na něm. Novelu zákona o elektronických komunikacích, která kodex obsahuje, v pondělí projedná vláda.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je to komplexní novela, která upravuje různé oblasti, jako je ochrana spotřebitele, koordinace přidělování spektra, modernizace tísňové komunikace a podobně,” řekla ČTK mluvčí předkládajícího ministerstva průmyslu Štěpánka Filipová. Přezkum stávajícího regulačního rámce pro telekomunikace je možností, jak zjednodušit současnou strukturu, a tím posílit její soudržnost a dostupnost.

Evropský kodex pro elektronické komunikace spočívá v přepracování čtyř stávajících směrnic současného regulačního rámce, tedy rámcové směrnice, autorizační směrnice, přístupové směrnice a směrnice o univerzální službě, které jsou sloučeny do jediné. Každá ze směrnic obsahuje ustanovení použitelná na provozovatele sítí a poskytovatele služeb.

Novela obsahuje posílená pravidla týkající se spotřebitelů, která mají usnadnit změnu poskytovatele služeb a nabídnout lepší ochranu, například lidem, kteří si předplácí balíček služeb. Zároveň by měla stimulovat investice do vysokorychlostních sítí, například zajištěním předvídatelnosti regulačních opatření pro držitele přídělů rádiových kmitočtů s ohledem na podmínky investování do infrastruktury, která je závislá na využívání rádiového spektra.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Mobilní operátoři lákají na 5G internet

Všichni tři tuzemští operátoři již spustili pro běžné zákazníky moderní 5G připojení. Mobilní sítě páté generace jsou však dostupné pouze v některých...

Výběr článků

Načítám