Hlavní obsah

5G síť od Vodafonu využívá 40 000 lidí, kompatibilní telefon jich má dvakrát tolik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokrytí České republiky 5G sítěmi se neustále rozšiřuje. Vodafone se nyní pochlubil, že mobilní sítě páté generace v současnosti využívá zhruba 40 000 zákazníků, což odpovídá zhruba jednomu procentu celkového počtu klientů tohoto operátora. Přitom 5G telefon vlastní již 80 000 zákazníků, uvedl to generální ředitel Vodafonu Petr Dvořák.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vodafone spustil 5G v prvních pěti městech loni na podzim. V současnosti sítí pokrývá 3,5 milionu lidí, tedy asi třetinu populace. „Zatím se zaměřujeme na pokrývání větších územních celků. Zahušťovat a zvyšovat její kapacitu začneme později,” konstatoval Dvořák.

Vodafone ve středu jako první z tuzemských operátorů vypnul starší síť 3G, kterou využívalo asi jedno procento zákazníků. Uvolněné frekvence chce využít pro budování 5G nebo zvyšování kapacity LTE. Pro 5G operátor rovněž využije kmitočty v pásmech 700 a 3500 MHz z nedávné aukce, čeká jej ještě výměna pásem s ostatními operátory, aby vznikly větší využitelné bloky.

Rychlost tak vysoká nebude

Podle viceprezidenta regulace a vnějších vztahů Richarda Stonavského Vodafone ukončil všechny tuzemské spory v souvislosti s aukcí kmitočtů, nicméně dál trvá na tom, že aukce nebyla správně nastavena, a proto dále pokračuje řízení s Evropskou komisí. Jde mimo jiné o malý maximální rozsah přidělovaných kmitočtů v pásmu 3,5 GHz, který neumožní dosahovat maximální rychlosti kolem jednoho Gbit/s. Ty jsou potřebné například pro samořiditelná auta nebo některé stroje. Zatímco doporučení EU bylo přidělení 80 až 100 MHz pásma, Česko rozdělilo jen bloky 60 MHz.

„Paradoxně by se tak mohlo v budoucnu stát, že samořiditelné auto cestující z Německa zastaví na Rozvadově a nebude moci bez řidiče pokračovat dál, protože v Česku nebude dostatečně rychlá mobilní síť,” podotkl Stonavský.

Firma měla na konci fiskálního roku, který skončil 31. března, 4,5 milionu zákazníků. Dvořák uvedl, že vzrostl počet uživatelů fixní sítě meziročně o pět procent, a naopak v mobilní síti klesl počet předplacených karet o 14 procent, což souvisí například s menším počtem zahraničních pracovníků v Česku nebo turistů. Počet smluvních klientů se o pět procent zvýšil. Tržby z roamingu kvůli koronavirovým omezením klesly o 68 procent. Internetovou televizi Vodafone TV využívají vyšší desítky tisíc zákazníků.

Příští rok bude celá Praha pokrytá 5G signálem, slibuje O2

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám