Hlavní obsah

Na rozvoj 5G půjdou desítky milionů korun. MMR zveřejnilo první výzvu

Praha

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zveřejnilo svoji první výzvu z Národního plánu obnovy (NPO). Téměř 90 milionů korun je určeno na další rozvoj mobilních sítí 5G ve městech Bílina, Jeseník, Karlovy Vary, Plzeň a Ústí nad Labem. Ministerstvo o tom informovalo v tiskové zprávě. Cílem dotace je podle něj motivovat k intenzivnější spolupráci při rozvoji konceptu Smart Cities. Dotaci mohou získat i další subjekty působící na území daných měst a podporující aktivity digitalizace.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zmíněná města uspěla na konci roku 2019 v projektu 5G pro pět měst. V soutěži šlo o to, kde se budou mobilní technologie 5G v ČR přednostně testovat. Díky tomu tato města používají označení Smart 5G město a už realizovala různé projekty.

Aktuální výzva míří na demonstrativní projekty rozvoje aplikací pro města a průmyslové oblasti. Má pomoci k vývoji a uvedení do provozu takzvaného ekosystému sítí 5G v oblastech bezpečnosti veřejných prostranství, městské mobility a monitorování dopravy, elektronického zdravotnictví a vzdělávání.

Operátoři chtějí pokrýt většinu populace sítěmi 5G do konce roku 2025

Internet a PC

„Budeme financovat až 100 procent výdajů. 5G sítě významně urychlí a zpřístupní využití technologií lidem. Technologické inovace totiž mohou značně usnadnit každodenní život všech lidí a dál stimulovat místní ekonomický rozvoj,” uvedl místopředseda pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

V rámci NPO má Česko získat z EU celkem 180 miliard korun, z nichž přibližně 40 miliard korun má jít na rozvoj e-governmentu, elektronického obchodování a digitální transformaci. Podporu z plánu obnovy je možné čerpat nejvýše do 31. prosince 2026.

V souvislosti s uprchlickou krizí v důsledku rusko-ukrajinského konfliktu by ČR mohla podle dřívějších informací dostat dalších deset až 15 miliard korun. Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) minulý týden řekl, že Česko dostane prostřednictvím NPO dalších zhruba 14 miliard korun.

5G signál je už v celém pražském metru

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Zájem o 5G telefony raketově roste

Tuzemští operátoři se nechali již loni slyšet, že chtějí mít pokrytou celou republiku signálem 5G nejpozději do konce roku 2025. Na to se stále častěji...

Výběr článků

Načítám