Hlavní obsah

Snadno opravitelný smartphone od Nokie dorazí až v únoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos na jaře Nokia uvedla svůj první snadno opravitelný smartphone G22, u kterého si mohou lidé většinu nejčastějších problémů opravit doslova doma na koleni, a to včetně rozbitého displeje. V létě se pak ukázal vylepšený model G42 5G. Na jeho oficiální uvedení ale fanoušci stále čekají, situace by se ale měla změnit ještě během zimy.

Představení smartphonu Nokia G42 5GVideo: archív výrobce

 
Článek

Není příliš obvyklé, aby se nové chytré telefony uváděly na trh s více než půlročním zpožděním. Společnost HMD Global, která smartphony značky Nokia vyrábí, ale v poslední době na český trh zapomíná. Není tedy výjimkou, že tuzemští fanoušci musí na oficiální uvedení čekat i několik měsíců, přestože jsou v zahraničí nové modely již dávno dostupné.

To je i případ modelu Nokia G42 5G, který se proto někteří prodejci rozhodli dovézt do republiky na vlastní pěst. Podle nákupního rádce Zboží.cz tak je u pár prodejců, které byste napočítali na prstech jedné ruky, možné novinku již sehnat. Ceny startují na 5040 Kč.

Oficiálně by se měl ale telefon začít v Česku prodávat až v příštím roce, někteří velcí prodejci na svých oficiálních e-shopech uvádějí, že prodej bude zahájen v únoru. Lze očekávat, že cenovka bude v rámci oficiální distribuce o něco nižší, oficiálně však cenu pro český trh výrobce ještě nepotvrdil.

Nový mobil od Nokie snadno opravíte doma. Stojí čtyři tisíce

Mobil
Foto: archív výrobce

Nokia G42 5G

Největším lákadlem je u Nokie G42 5G právě snadná opravitelnost, čehož bylo dosaženo díky úzké spolupráci s firmou iFixit. Konstrukce telefonu byla tedy už od prvního šroubku navržena tak, aby majitelé mohli ty nejčastější opravy provádět doma sami doslova během pár minut.

Jednoduše si tak lze vyměnit například poškozený displej, ohnutý nabíjecí konektor nebo baterii s nízkou kondicí. Jednotlivé díly jsou totiž jako skládačka, když se poškodí, vyměníte je za jiný. A patrně není potřeba dodávat, že doma to vyjde citelně levněji než v servisu.

Díky partnerství s iFixit mají majitelé přístup nejen k náhradním dílům, ale také ke všem nezbytným návodům, s jejichž pomocí si s výměnou poradí i technicky méně zruční jedinci. Náhradní součástky lze zakoupit na eustore.ifixit.com. Kromě náhradních dílů lze získat i potřebné náčiní pro opravu. Návody jsou k dispozici v angličtině, němčině a francouzštině. Čeština v nabídce bohužel chybí.

Co umí?

Lákadel má ale tento model více. Nokia G42 5G je vybavena procesorem Qualcomm Snapdrago 480+ 5G, který nabízí v dané cenové kategorii poměrně solidní výkon, a hlavně na rozdíl od dříve odhaleného modelu G22 přidává podporu pro rychlé 5G sítě.

Procesoru pomáhá 6 GB operační paměti, kterou si lze navíc virtuálně o další 2 GB rozšířit. Pro všechny aplikace, fotky nebo videa je připraveno velkorysé uložiště o kapacitě 128 GB.

Hlavní fotoaparát s 50MPx rozlišením je navíc obohacen o některé funkce, které byly doposud výsadou pouze vyšší řady Nokia X. Aplikaci fotoaparát nechybí ani nový noční režim, režim stativu nebo funkce Dual Sight, která se stará o možnost focení nebo natáčení z předního i zadního fotoaparátu zároveň.

Foto: archív výrobce

Nokia G42 5G

Nokia G42 má záda vyrobena ze 65% recyklovaného plastu, na kterém nezůstávají žádné otisky prstů. Konstrukce přitom nabízí zvýšenou odolnost podle normy IP52, není tedy úplně vodotěsná, ale telefonu nevadí padající voda.

Vyzdvihnout si zaslouží také až třídenní výdrž na jedno nabití, což je zásluha akumulátoru o kapacitě 5000 mAh.

Výrobce dává na telefon nadstandardní tříletou záruku. Podpora hlavních aktualizací je zajištěna po dobu dvou let a podpora pravidelných bezpečnostních aktualizací po dobu tří let, což nebývá u konkurentů vždy zvykem.

Výše zmiňovaná Nokia G22, která byla vlastně prvním snadno opravitelným mobilem na trhu, šla do prodeje s cenovkou 4299 Kč. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, však od jara ceny klesly, aktuálně se tak tento smartphone dá sehnat za 3050 Kč.

Představení smartphonu Nokia G22Video: archív výrobce

Jednotná USB nabíječka bude povinná i v Česku, schválila vláda

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Tlačítkové mobily jako digitální detox

Většina lidí dnes považuje chytré telefony za naprostou samozřejmost. Panují předsudky, že tlačítkové modely jsou dobré tak akorát pro seniory, kteří...

Výběr článků

Načítám