Hlavní obsah

Mobilní sítě 6G budou spuštěny už za pár let

New York

Česko se zatím ještě nepodařilo ani pokrýt mobilními sítěmi 5G, přesto se svět už chystá na příchod standardu 6G. Nová generace by mohla být spuštěna už v roce 2030, shodli se na tom vedoucí pracovníci některých největších světových telekomunikačních a technologických firem oslovení zpravodajskou televizí CNBC.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Nejde přitom pouze o problém Česka. Operátoři se v různých koutech světa stále ještě potýkají s návratností svých investic do sítí 5G, které dosáhly miliard USD, a využití těchto sítí mezi spotřebiteli zatím zůstává po celém světě nízké.

Představitelé firem také varují, že by odvětví nemělo kolem technologie 6G vytvářet příliš velký humbuk, aby nezmátlo spotřebitele. „Zavádění 5G jsme ještě nedokončili. Nemyslím si, že dozrál čas, abychom mohli vážně mluvit o 6G, na to je ještě trochu brzy,“ řekl pro televizi CNBC ředitel pro rozvoj společnosti SK Telecom Ha Min Yong.

Mobilní operátoři v Číně, Jižní Koreji a Spojených státech začali zavádět 5G v roce 2019. Tato technologie slibuje superrychlé připojení. Její rozšíření mezi spotřebiteli je však stále nízké.

Z jedné na pět miliard. Počet 5G připojení dramaticky stoupne

Mobil

Podle společnosti Strategy Analytics používá v současnosti chytrý telefon s 5G jen jeden ze sedmi lidí, 5G je však v telekomunikačním průmyslu považována nejen za spotřebitelský produkt pro vyšší rychlost stahování, ale za síť, která by mohla podpořit nové technologie, jako auta bez řidiče a letecké taxíky bez pilotů. Má totiž nižší latenci než předchozí síť 4G, což znamená, že se výrazně zkracuje doba komunikace mezi zařízeními. To je důležitá vlastnost v případě, že je potřeba rychle doručovat data.

Proč se tedy již začíná mluvit o 6G? Telekomunikační sítě vyžadují standardy, aby bylo možné technologii používat po celém světě a aby byly systémy schopné spolupracovat. Vypracování a dokončení těchto norem trvá několik let a podílí se na nich řada subjektů, od společností po akademiky a průmyslové orgány. Proto o ní odvětví již přemýšlí a na standardech se pomalu pracuje, i když vše je teprve v počáteční fázi.

Podle šéfů telekomunikačních firem oslovených CNBC je nyní důležité zaměřit se na zavádění 5G, a to i v době, kdy začal výzkum sítí nové generace. „Dnes nevidím žádné případy použití, které bychom nemohli dělat s 5G,“ řekl technologický šéf firmy BT Howard Watson. Není proto potřeba mást zákazníky a podniky, aby čekali na novou generaci.

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Nejdřív přijde 5G advanced

„Před 6G přijde ještě jeden krok, a to bude pokročilá 5G advanced, která bude na trhu dostupná za několik let,“ řekl generální ředitel společnosti Nokia Pekka Lundmark. Podle něj tako pokročilá síť pomůže zlepšit zážitek z technologií jako rozšířená a virtuální realita a podpoří létání dronů. Není proto nutné čekat na 6G.

Standardy 6G ještě nebyly stanoveny, takže není zcela jasná představa o tom, jak bude technologie vypadat. Watson se domnívá, že 6G přinese do mobilní sítě zvýšenou kybernetickou bezpečnost a více funkcí umělé inteligence. Lundmark dodává, že síť 6G bude fungovat jako jeden velký senzor, který dokáže rozpoznat velikost, rychlost a směr pohybujícího se objektu. Tato funkce by mohla pomoci při vytváření automatizovaných továren a vozidel bez řidiče.

Většina oslovených vedoucích pracovníků, včetně šéfa Nokie, se domnívá, že 6G bude zavedena v roce 2030 a standardy budou stanoveny o několik let dříve. Watson upozornil, že nové generace mobilních sítí se zavádějí obvykle v době konání olympijských her, takže podle něj bude 6G spuštěna kolem her v australském Brisbane, které se mají konat v roce 2032.

Výkonný ředitel Strategy Analytics, která se zabývá průzkumem trhu, Neil Mawston se domnívá, že první chytrý telefon s podporou 6G bude uveden na trh v roce 2029.

Historie mobilních telefonních sítí

:: 1G bylo představeno v roce 1982 a podporovalo analogový hlas

:: 2G bylo představeno v roce 1991 a podporovalo digitální hlas a zprávy

:: 3G bylo zavedeno v roce 1998 na podporu datových a multimediálních služeb (jako je e-mail)

:: 4G/LTE bylo zavedeno v roce 2008 na podporu hlasové a datové IP komunikace a videa a mobilního internetu

:: 5G – nejnovější generace, která se postupně zavádí – je určena na podporu IoT a Big Data

Anketa

Máte telefon, který je schopný přijímat 5G sítě?
Ano, 5G internet již využívám.
51,3 %
Ano, ale v mé lokalitě není 5G signál dostupný.
16 %
Ne, mám starší telefon.
32,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 519 čtenářů.

T-Mobile vyrobil dva levné mobily. Lákají na 5G

Mobil

Reklama

Související články

O2 spustilo svou první kampusovou 5G síť

Operátor O2 spustil tento týden svou první kampusovou síť založenou na mobilní technologii 5G. Bude ji využívat výrobce senzorů a měřáků pro měření tlaku plynů...

Výběr článků

Načítám