Hlavní obsah

Huawei se odvolal proti vyloučení z výstavby sítí 5G ve Švédsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Čínský výrobce telekomunikačních zařízení Huawei se odvolal proti svému vyloučení z budování mobilních sítí páté generace (5G) ve Švédsku. Informoval o tom v pátek švédský úřad PTS, který působí jako regulátor poštovních a telekomunikačních služeb.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Odvolání zašleme stockholmskému správnímu soudu. Tam pak budou tento případ řešit,” uvedl mluvčí PTS.

Úřad minulý měsíc oznámil, že vyloučil čínské dodavatele Huawei a ZTE z budování sítí 5G kvůli obavám z ohrožení národní bezpečnosti. Rozhodnutí podle úřadu padlo na základě konzultací se švédskou armádou a bezpečnostní službou. Ta Čínu označuje za jednu z největších hrozeb pro Švédsko.

Čínská vláda minulý měsíc vyzvala Švédsko, aby rozhodnutí změnilo, a zabránilo tak negativním dopadům na čínsko-švédskou ekonomickou a obchodní spolupráci a na provoz švédských podniků v Číně.

Švédsko vyloučilo čínské firmy Huawei a ZTE ze sítí 5G

Mobil

„Domníváme se, že přijaté rozhodnutí není dobré pro zákazníky ani pro Švédsko obecně,” řekl agentuře Reuters výkonný viceprezident společnosti Huawei pro střední a východní Evropu a Skandinávii Kenneth Fredriksen. „Proto chceme, aby švédský soud přezkoumal, zda bylo rozhodnutí přijato řádným způsobem a v souladu se zákonem,” dodal.

Evropské země nyní přehodnocují roli čínských firem v budování telekomunikačních sítí. Spojené státy na své spojence naléhají, aby vyloučili čínské firmy, které podle Washingtonu představují bezpečnostní hrozbu, neboť musejí podle zákona pomáhat státním orgánům ve zpravodajské činnosti.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) předloni označil technologie Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Začátkem letošního května podepsal premiér Andrej Babiš s americkým ministrem zahraničí Mikem Pompeem deklaraci, podle které je cílem vybudovat takové sítě 5G, které „chrání před neautorizovaným přístupem” a „zajistí občanům soukromí”.

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Mobil

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám