Hlavní obsah

Huawei zvýšil tržby o deset procent, tempo růstu ale kvůli sankcím zpomaluje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Čínský technologický gigant Huawei Technologies za prvních devět měsíců letošního roku zvýšil tržby o 9,9 procenta na 671,3 miliardy jüanů (2,3 bilionu Kč). Tempo růstu se však snižuje, zejména kvůli americkým sankcím a koronavirové pandemii. Uvedla to v pátek agentura AP.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Údaje za jednotlivá čtvrtletí firma neposkytla, podle výpočtů agentury Reuters a listu The Wall Street Journal ale v samotném třetím čtvrtletí tržby stouply jen o 3,7 procenta. Ještě ve druhém čtvrtletí růst činil 22 procent. Za první pololetí se tržby zvýšily o 13,1 procenta.

Huawei se potýká s problémy kvůli americkým sankcím, které mu zkomplikovaly přístup k většině amerických technologií a dílů – netýká se to pouze chytrých telefonů a počítačových tabletů, ale také 5G technologií. Bílý dům tvrdí, že Huawei je hrozbou pro národní bezpečnost a že může usnadnit čínské vládě špionáž. To firma dlouhodobě odmítá.

Spojené státy šikanují technologické firmy, burcuje Čína

Hardware

Podle údajů společnosti Canalys se Huawei ve druhém čtvrtletí stal největším prodejcem chytrých telefonů na světě. Prodej zvýšil o 17,7 procenta a podíl na trhu činil 19,6 procenta. Růst firmy však táhne hlavně poptávka na domácím trhu, kde má Huawei podíl 51 procent.

Ve čtvrtek firma představila svůj nový přístroj Mate 40 Pro. Tato nová vlajková loď přímo navazuje na loňský top model Mate 30 Pro, překonává jej snad ve všech ohledech. Vlajková loď obsahuje integrovaný čipset 5G SoC, Ultra Vision Cine fotoaparát a ikonický Space Ring Design. Ten upoutá hned, jak se podíváte na zadní stranu přístroje. [celá zpráva]

Prémiové fotoaparáty a pokročilá výbava. Huawei ukázal vyzyvatele iPhonů

Mobil
Foto: archív výrobce

Huawei Mate 40 Pro

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám