Hlavní obsah

Huawei tendr v Česku nevyhrál. 5G sítě pro CETIN postaví Ericsson

Novinky, Miloslav Fišer
Praha

Provozovatel telekomunikačních sítí CETIN, jehož stoprocentním vlastníkem je skupina PPF, bude stavět svou síť pro mobilní sítě páté generace výhradně na technologiích společnosti Ericsson. Informoval o tom v pondělí člen představenstva PPF Vladimír Mlynář. Toto rozhodnutí přichází ve chvíli, kdy řada evropských zemí řeší, zda do budování infrastruktury pustit čínskou společnost Huawei.

Foto: Ericsson

Ilustrační foto

Článek

„Rozhodli jsme, že v ČR bude CETIN sítě 5G stavět na Ericssonu,“ prohlásil Mlynář bez dalších podrobností na Twitteru.

To potvrdila na dotaz Novinek také mluvčí společnosti CETIN Klára Zavadilová, detaily výběrového řízení však zatím nechtěla komentovat. „Můžeme potvrdit, že Ericsson je vítězem tendru. Jakmile dokončíme právní formality, tak zveřejníme další informace,“ řekla Zavadilová.

Podle ní společnost zveřejní další detaily o celém tendru v průběhu několika následujících týdnů.

Slovensko se přiklonilo k USA, bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G

Mobil

Huawei je největším dodavatelem komponent pro 5G

Největším dodavatelem komponent pro 5G sítě na světě je přitom čínská společnost Huawei. Ta však již od loňského května čelí americkým sankcím, a to kvůli obvinění z krádeží technologií a ze špionáže pro vládu v Pekingu. Ke stejnému kroku se přitom USA snaží přimět také své spojence.

Již v létě tak například oznámila zákaz používat technologie Huawei Británie, během pár let de facto vyloučí čínský podnik z výstavby 5G sítí také Francie. K USA se v podstatě přiklonilo i Slovensko, když vláda premiéra Igora Matoviče tento měsíc oznámila, že země „bude důsledně posuzovat dodavatele pro 5G“.

Česko zatím oficiální postoj ke společnosti Huawei nezaujalo. Kvůli sítím 5G byl v srpnu v Česku také americký ministr zahraničí Mike Pompeo, který se snažil přesvědčit vládu o nebezpečnosti Huawei pro Čechy.

Nic jsme USA neslíbili, vzkázal Babiš KSČM

Domácí

CETIN je dodavatelem všech operátorů

Společnost CETIN je dodavatelem prakticky všech mobilních operátorů a poskytuje lokality i pro část integrovaného záchranného systému. Má k dispozici největší mobilní síť v republice zahrnující 6445 vysílačů.

Jen v loňském roce přibylo 145 základnových stanic. Pevná síť zahrnuje 20 milionů km párů metalických kabelů a 43 900 km optických kabelů. Společnost před pěti lety ohlásila investiční program, v rámci něhož chce během sedmi let investovat 27 miliard korun.

V minulosti CETIN používal při výstavbě sítí kombinaci několika dodavatelů.

Huawei dostal v Rusku zelenou, může se podílet na budování 5G sítí

Mobil

Revoluce jménem 5G

5G změní úplně všechno – a půjde o mnohem dramatičtější změny než ty, které si spojujeme s nástupem bezdrátových technologií. Standard 5G totiž nebude sloužit pouze pro připojení počítačů a mobilů k internetu. Využívat jej budou i chytré přístroje, které se postupně zabydlují v tuzemských domácnostech.

Nová generace mobilního internetu najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, ale také v oblasti zdraví.

Stejně tak se k 5G sítím budou připojovat chytré pračky a ledničky, ale například také autonomní automobily – pro jejich rozvoj je rychlé a stabilní připojení k internetu na cestách klíčové.

I když se tak 5G může zdát pouze jako další mobilní standard, ve skutečnosti budou jeho přínosy daleko větší. Pátá generace mobilních sítí zpřístupní podle studií Ericssonu vysokorychlostní internet až pro miliardu lidí a zařízení. A co víc, umožní rozmach moderních technologií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám