Hlavní obsah

Itálie se ohradila proti Huawei, Fastweb musí hledat 5G výbavu jinde

Řím

Italská vláda vetem zamezila telekomunikační skupině Fastweb, aby si nechala od čínské společnosti Huawei dodat vybavení pro svou ústřednovou část sítě páté generace (5G). O překvapivém kroku italského kabinetu informovala agentura Reuters s odvoláním na tři obeznámené zdroje. Je to podle ní poprvé, co Řím zaujal tvrdší postoj vůči tomuto největšímu světovému výrobci telekomunikačních zařízení a chytrých telefonů.

Foto: Jason Lee, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo při své zářijové návštěvě Itálie varoval, že vybavení Huawei představuje ohrožení italské národní bezpečnosti. Washington se snaží přimět vlády jiných zemí, aby se spolupráci s čínským telekomunikačním gigantem vyhnuly, a americkým firmám v ní brání.

Čínská firma popírá americká obvinění, že provádí pro Peking špionáž, a tvrdí, že USA se ji snaží pošpinit proto, že západní společnosti zaostávají v technologii 5G, kterou nabízí.

Huawei dostal v Rusku zelenou, může se podílet na budování 5G sítí

Mobil

Fastweb si podle zdrojů jako jediného dodavatele vybavení ústřednové části sítě vybral Huawei. „Vláda to vetovala a požádala Fastweb, aby své dodavatele rozrůznila,” řekl agentuře Reuters jeden z vládních zdrojů. Obě zmíněné společnosti odmítly věc komentovat.

Zatímco někteří spojenci USA jako Británie čínskou společnost z budování svých 5G sítí vyloučili, Itálie tak dosud neučinila. Zdroje z prostředí vlády a průmyslu však agentuře Reuters sdělily, že Řím se nyní přiklání k postoji Washingtonu.

Nová Hedvábná stezka

Itálie rozladila Spojené státy loni na jaře, když jako první vlivný západní stát podpořila čínský globální projekt nové Hedvábné stezky, jenž má zlepšit vzájemnou obchodní a ekonomickou spolupráci.

Největší italský operátor Telecom Italia (TIM) v červenci Huawei vyloučil z veřejné soutěže na vybavení pro svou ústřednovou část sítě 5G.

Firma Fastweb je divizí švýcarského Swisscomu.

S čínskou společností Huawei soutěží například finská Nokia či švédský výrobce telekomunikačních zařízení Ericsson. Právě druhý zmiňovaný podnik bude stavět 5G síť pro českého provozovatele telekomunikačních sítí CETIN, jehož stoprocentním vlastníkem je skupina PPF. Zástupci podniku v tomto týdnu informovali, že Ericsson vyhrál výběrové řízení.

Huawei musí v 5G sítích skončit dřív, burcuje britský obranný výbor

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám