Hlavní obsah

Meta blokuje zpravodajství v Kanadě, vydavatelé tlačí na vyšetřování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Zablokování zpravodajství na Facebooku a Instagramu v Kanadě se tamním vydavatelům nelíbí. Obrátili se proto na antimonopolní úřad, aby společnost Meta Platforms podrobila kvůli tomuto kroku „podrobnému vyšetřování“. Vydavatelé tvrdí, že tak americký podnik zneužívá své dominantní postavení na trhu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jádrem sporu je kanadský zákon Online News Act, prostřednictvím kterého chtějí kanadští zákonodárci donutit internetové giganty, jako je právě majitel Facebooku a Instagramu, aby platili vydavatelům za obsah jejich zpráv. Kanadský Senát schválil tento právní předpis v červnu.

Zákon ale ještě nevstoupil v platnost, kanadská vláda v současnosti pracuje na dokončení konkrétních pravidel, která by měla stanovit, jakým způsobem by se měly internetové platformy podílet na příjmech z reklamy ve prospěch novinových vydavatelů, informovala agentura Reuters.

Kanaďané přijdou o zpravodajství na Facebooku a Instagramu, pohrozila Meta

Internet a PC

Vedení Mety však nečekalo na to, až zákon začne platit, a rovnou zkraje srpna na svých kanadských platformách zablokovalo zpravodajství.

„Říkali jsme to vždy, zákon je založen na zásadně chybném předpokladu, že Meta nepoctivě těží ze sdíleného zpravodajského obsahu. A bohužel jediný způsob, jak můžeme rozumně vyhovět novému zákonu, je ukončit dostupnost zpráv v Kanadě,“ vysvětlil rozhodnutí společnosti mluvčí Mety Andy Stone.

Zneužití dominantního postavení?

Kanadští vydavatelé to ale vidí jinak. „Tím, že zablokovali zpravodajský obsah na svých digitálních platformách, se snaží podkopat schopnost kanadských zpravodajských organizací účinně konkurovat na trzích se zpravodajstvím a internetovou reklamou,“ stojí ve společném prohlášení vydavatelů.

„Postup Mety rozhodně poškodí kanadskou žurnalistiku,“ doplnili vydavatelé s tím, že Meta „zneužívá svého dominantního postavení v reklamě a sociálních médiích“. Právě proto požadují po kanadském antimonopolním úřadu zahájení vyšetřování.

Meta nicméně tvrdí, že uživatelé nepoužívají její platformy kvůli zpravodajství a že povinnost platit za sdílený obsah je pro její obchodní aktivity neudržitelná.

V podobném duchu se již dříve vyslovila také společnost Google, na kterou se také bude nový zákon vztahovat. „Informovali jsme vládu, že až zákon vstoupí v platnost, budeme bohužel muset odstranit odkazy na kanadské zpravodajství z našich produktů Search, News a Discover v Kanadě,“ stojí v oficiálním prohlášení na blogu společnosti.

Po vzoru Austrálie

Podobný zákon, jaký se nyní chystají zavést v Kanadě, byl přijat zkraje roku 2021 také v Austrálii. Společnost Meta Platforms se tehdy rozhodla zpravodajství na svých sociálních sítích také zablokovat.

Po dohodě s vládou však zpravodajské články opět odblokovala. Stalo se tak ale až po úpravě sporného zákona, podle něhož měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Podle Googlu je kanadský zákon ještě přísnější než australský.

Google zablokuje v Kanadě odkazy na zpravodajství

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám