Hlavní obsah

Google zablokuje v Kanadě odkazy na zpravodajství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Americká internetová společnost Alphabet omezí ve svém vyhledávání na Googlu a zároveň i ve svých dalších produktech na území Kanady odkazy na zpravodajství. Jde o přímou reakci na schválení zákona známého jako Online News Act, který minulý týden ve čtvrtek schválil kanadský Senát.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

3D tištěné logo Google

Článek

Cílem kanadského zákona Online News Act je donutit internetové giganty, jako je právě Facebook a Google, aby platily vydavatelům za obsah jejich zpráv.

Proti tomu se už minulý týden ohradila společnost Meta Platforms. „Potvrzujeme, že dostupnost zpráv bude na Facebooku a Instagramu omezena pro všechny uživatele v Kanadě, až Online News Act vstoupí v platnost,“ stojí podle agentury Reuters v prohlášení společnosti Meta Platforms.

Kanaďané přijdou o zpravodajství na Facebooku a Instagramu, pohrozila Meta

Internet a PC

Nyní se ke stejnému kroku odhodlala také společnost Alphabet, která Google vlastní. „Informovali jsme vládu, že až zákon vstoupí v platnost, budeme bohužel muset odstranit odkazy na kanadské zpravodajství z našich produktů Search, News a Discover v Kanadě,“ stojí v oficiálním prohlášení na blogu společnosti.

Googlu vadí především to, že podle nového zákona musí internetové platformy platit už za pouhé zobrazování odkazů na zprávy, což je jinde zdarma.

Zastrašující taktiky?

Kanadský premiér Justin Trudeau nicméně ustoupit evidentně nehodlá. Už dříve v tomto měsíci prohlásil, že „Meta a Google používají zastrašující taktiky“ ve snaze bojovat proti tomuto zákonu.

Kanaďané se tak stavějí po bok Australanů, kde byl podobný zákon přijat zkraje roku 2021. Společnost Meta Platforms se tehdy rozhodla skutečně zpravodajství na svých sociálních sítích zablokovat.

Po dohodě s vládou však zpravodajské články opět odblokovala. Stalo se tak ale až po úpravě sporného zákona, podle něhož měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Facebook v Austrálii po dohodě s vládou odblokuje zpravodajství

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám