Hlavní obsah

Kanaďané přijdou o zpravodajství na Facebooku a Instagramu, pohrozila Meta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ottawa

Nad zpravodajstvím sdíleném prostřednictvím sociálních sítí Facebook a Instagram se stahují mračna. Mateřská společnost Meta Platforms varovala uživatele, že kvůli novému zákonu takové omezení skutečně chystá – zprávy z internetových platforem tedy zmizí. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf společnosti Meta Platforms Mark Zuckerberg

Článek

Představitelům společnosti Meta je trnem v oku zákon známý jako Online News Act, který ve čtvrtek schválil kanadský Senát. Jeho cílem je donutit internetové giganty, jako je právě Facebook a Google, aby platily vydavatelům za obsah jejich zpráv.

„Potvrzujeme, že dostupnost zpráv bude na Facebooku a Instagramu omezena pro všechny uživatele v Kanadě, až Online News Act vstoupí v platnost,“ stojí podle agentury Reuters v prohlášení společnosti Meta Platforms.

Nejde přitom o jedinou technologickou společnost, která má s novým zákonem problém. Zástupci Googlu prohlásili, že podnikání je s ohledem na nový zákon neudržitelné. Proto podnik již dříve navrhl úpravy zákona.

Odstraníme zpravodajství z Facebooku a Instagramu, vyhrožuje Meta v USA

Internet a PC

Zastrašující taktiky

Kanadský premiér Justin Trudeau nicméně ustoupit evidentně nehodlá. Už dříve v tomto měsíci prohlásil, že „Meta a Google používají zastrašující taktiky“ ve snaze bojovat proti tomuto zákonu.

Kanaďané se tak stavějí po bok Australanů, kde byl podobný zákon přijat zkraje roku 2021. Společnost Meta Platforms se tehdy rozhodla skutečně zpravodajství na svých sociálních sítích zablokovat.

Po dohodě s vládou však zpravodajské články opět odblokovala. Stalo se tak ale až po úpravě sporného zákona, podle něhož měli provozovatelé internetových platforem platit australským zpravodajským společnostem za využívání jejich obsahu.

Podle Googlu je kanadský zákon ještě přísnější než australský.

Mluvčí kanadské vlády uvedl, že vládní představitelé a zástupci Facebooku i Googlu se tento týden setkali a „těší se na další rozhovory“. Je tedy možné, že navzdory prohlášením kanadského premiéra bude zákon nakonec ještě upraven.

Austrálie schválila zákon, jenž nutí Facebook platit médiím

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám