Hlavní obsah

Malé vítězství o velké peníze. Facebook dočasně odvrátil miliardovou žalobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odvrátit alespoň dočasně hromadnou žalobu podanou jménem zhruba 45 milionů uživatelů se podařilo americké společnosti Meta Platforms, která stojí mimo jiné za sociální sítí Facebook. Ve hře jsou přitom velké peníze, uživatelé požadují odškodné až tři miliardy liber, tedy více než 80 miliard korun. V noci na úterý o tom informovala agentura Reuters.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Žaloba je vedena přímo proti sociální síti Facebook. Uživatelé se v hromadné žalobě domáhají odškodnění za hodnotu svých osobních údajů, které museli poskytnout, aby mohli vůbec nejznámější sociální síť na světě používat.

Žalobu vede právnička Liza Lovdahlová Gormsenová, která je jinak poradkyní Úřadu pro finanční etiku (FCA) a právem se zabývá na akademické úrovni. Podle ní společnost Meta zneužila svého dominantního postavení na trhu, aby mohla profitovat ze získaných osobních údajů.

Facebook standardně sbírá a používá informace týkající se konkrétních uživatelů. „Díky informacím o vaší aktivitě vám můžeme ukazovat věci, které vás můžou zajímat, třeba události, kterých se můžete chtít zúčastnit. Taky nám pomůžou ukazovat vám relevantní reklamy a představovat vám nové produkty a služby,“ vysvětluje samotný Facebook účel sběru dat od uživatelů.

Instagram a Facebook testují předplatné

Internet a PC

Půl roku na změnu

Londýnský soud nicméně v nejnovějším verdiktu rozhodl, že metodika pro výpočet případných ztrát, které údajně uživatelé Facebooku utrpěli, vyžaduje přehodnocení. Soudce Marcus Smith zdůraznil, že bez tohoto kroku nebude možné ve sporu pokračovat.

Nyní běží šestiměsíční lhůta na to, aby žalující strana předložila další důkazy.

Mluvčí Mety podle agentury Reuters sdělil, že společnost rozhodnutí soudu vítá. Zároveň poukázal na předchozí vyjádření americké společnosti, podle kterého je celá žaloba bezpředmětná. Společnost narážela v tomto vyjádření na fakt, že nikdo uživatele nenutil Facebook používat.

Právnička žalující strany Liza Lovdahlová Gormsenová odmítla soudní rozhodnutí jakkoliv komentovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám