Hlavní obsah

Metě hrozí nová vysoká pokuta za obcházení evropských předpisů

Brusel

Americké internetové společnosti Meta hrozí nová vysoká pokuta od unijních úřadů. Podle agentury AFP to vyplývá z úterních tří závazných rozhodnutí Úřadu Evropské unie pro dohled nad ochranou dat (EDPS). Asociace na ochranu soukromí Noyb, která za třemi stížnostmi stojí, firmu obviňuje z obcházení evropských předpisů.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Logo společnosti Meta

Článek

Přesné znění rozhodnutí úřad nezveřejnil. Deník The Wall Street Journal (WSJ) píše, že podle informovaných zdrojů firma nemá vyžadovat od uživatelů souhlas s personalizovanými reklamami na základě jejich online aktivity. To by Metě mohlo ztížit cílení reklamy, které používá při monetizaci svých platforem Facebook, Instagram a Whatsapp.

Jakmile EDPS rozhodnutí oznámí irskému úřadu pro ochranu údajů, který je odpovědný za kontrolu americké společnosti v Evropě, bude tento úřad mít jeden měsíc na to, aby upravil svůj návrh sankcí. Proti novým rozhodnutím unijních úřadů se lze odvolat, což by mohlo vést k jejich pozastavení až do případného zdlouhavého soudního sporu. Pokud by je však Meta akceptovala, mohlo by to jí a další platformám ztížit zobrazování reklam uživatelům na základě toho, na co kliknou a co sledují v aplikacích těchto platforem.

Zástupce z Bruselu: Unie vytáhla proti digitálním obrům

Internet a PC

Meta bude propouštět

Meta se v poslední době potýká s rostoucími náklady a slabší poptávkou po reklamě. To jsou hlavní dva důvody, proč se vedení společnosti rozhodlo přistoupit k masivnímu propouštění. Padáka dostane více než 11 000 lidí, což představuje zhruba 13 procent pracovní síly této společnosti. Upozornila na to agentura Reuters.

Jde o první hromadné propouštění v 18leté historii společnosti Meta (dříve Facebook). „On-line obchodování se vrátilo k dřívějším trendům. Zároveň makroekonomický pokles, zvýšená konkurence a ztráta reklamních pobídek způsobily, že naše příjmy jsou mnohem nižší, než jsem očekával,“ uvedl v otevřeném dopisu zaměstnancům generální ředitel společnosti Meta Mark Zuckerberg.

„Spletl jsem se a beru za to zodpovědnost,“ sypal si Zuckerberg popel na hlavu za to, že lépe neodhadl situaci na trhu již dříve. V letošním roce jde podle agentury Reuters o jedno z nejmasovějších propouštění napříč celým technologickým trhem.

Meta Platforms má ve svém portfoliu sociální sítě Facebook či Instagram, ale například i komunikační službu WhatsApp. Vedení společnosti neupřesnilo, z jakých oddělení bude odliv pracovníků největší, výpovědi by ale měly být rozdávány napříč celou firmou.

Padáka dostane 11 000 lidí. Po Twitteru masivně propouští Instagram i Facebook

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám