Hlavní obsah

Kryptoburza Binance měla porušovat předpisy. Americká komise ji žene k soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Praha

Americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a její manažery včetně generálního ředitele Changpeng Zhaa za porušení předpisů. Uvedla to na svém webu. Akcie podniků působících v oblasti kryptoměn, například firem Coinbase Global, Marathon Digital a Riot Platforms, v reakci na zprávu oslabovaly. Binance uvedla, že žaloba CFTC je pro ni nečekaná.

Foto: repro binance.com

Webové stránky Binance.com

Článek

Binance minimálně od července 2019 do současnosti „nabízela a prováděla transakce s komoditními deriváty jménem amerických osob“, čímž porušovala zákony USA, uvedla CFTC.

Burza podle CFTC „neefektivně“ kontrolovala dodržování pravidel a naváděla zaměstnance a zákazníky, aby kontrolu obcházeli. Komise také obvinila bývalého vedoucího manažera pro kontrolu pravidel Samuela Lima z napomáhání k porušování pravidel Binance.

„Binance po celá léta věděla, že porušuje pravidla CFTC… Mělo by být varováním pro kohokoli ve světě digitálních aktiv, že CFTC nebude tolerovat úmyslné obcházení zákonů USA,“ uvedl šéf CFTC Rostin Behnam.

Kryptoměnová burza Binance má technické problémy, zastavila vklady i výběry

Internet a PC

Binance v reakci na zprávu uvedla, že je žalobou zaskočena. „Stížnost podaná CFTC je neočekávaná a je pro nás zklamáním, protože s CFTC spolupracujeme již více než dva roky. Nicméně hodláme i nadále spolupracovat s regulačními orgány v USA i po celém světě,“ sdělil Jan Hostinský z českého zastoupení společnosti.

Binance dominuje globálnímu sektoru digitálních aktiv. Její hlavní burza Binance.com je největší světovou kryptoměnovou burzou - loni podle společnosti CryptoCompare zpracovala obchody v hodnotě asi 23 bilionů dolarů (506 bilionů Kč).

Kryptoměny po zveřejnění zprávy oslabují. Bitcoin se ještě v neděli obchodoval za 615 980 Kč, v úterý ráno to bylo už jen za 590 570 Kč. Podobně jsou na tom i další kryptoměny, například ethereum mělo v poslední den uplynulého týdne hodnotu 38 930 Kč, v úterý ráno se však již druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 37 860 Kč.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Investoři přišli o 878 miliard. Exšéf Terraform Labs čelí obvinění z podvodů

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám