Hlavní obsah

Odřízněte Rusko od čipů k navádění raket, burcuje Ukrajina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Kyjev žádá zahraniční firmy, aby přestaly vyrábět čipy kompatibilní s ruským navigačním systémem Glonass. Tento systém totiž používá ruská armáda k raketovým útokům na Ukrajinu. Pokud nebude mít Rusko k zahraničním čipům přístup, bude muset začít s výrobou vlastních, a to od nuly, uvedla podle agentury Unian ukrajinská vojenská rozvědka.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Záchranáři na místě dopadu rakety v Kyjevě

Článek

Glonass je sovětská analogie amerického systému GPS. Sověti systém vyvíjeli na zakázku ministerstva obrany od konce 70. let minulého století. První družice systému byla umístěna na oběžnou dráhu v roce 1982. Glonass se sice používá jak pro vojenské, tak civilní účely, podle ukrajinské vojenské rozvědky z něj ale těží hlavně ruská armáda, která s jeho pomocí navádí rakety na ukrajinská města. Systém závisí na mikročipech vyráběných zahraničními společnostmi, což je jeho slabé místo.

„Obvykle jde o čipy pro civilní užití, ale Rusové je používají k armádním účelům. Čipy dostávají od systému Glonass souřadnice a zpracovávají je. Rakety se s pomocí těchto informací orientují v prostoru a cílí na ukrajinskou civilní a energetickou infrastrukturu,“ sdělila rozvědka na Telegramu.

Čipy s podporou systému Glonass vyrábějí například americké firmy Linx Technologies, Broadcom, Qualcomm, Telit, Maxim Integrated, Trimble nebo Cavli Wireless, kanadské Sierra Wireless a NovAtel, švýcarské U-blox a STMicroelectronics, britská Antenova a belgická Septentrio, vyjmenovala rozvědka. Podle ní se tyto čipy používají například v dronech Orlan-10 a Šáhed-136, v raketách Iskander a Kinžal, Kalibr, Ch-101, Ch-555, Ch-38 nebo v salvových raketometech Tornado-S a Smerč.

Jako ze sci-fi. Izraelci vyvinuli mikrodrony, které změní podobu městského boje

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám