Hlavní obsah

Další rána pro svět kryptoměn? Šéf Terraform Labs čelí obvinění z podvodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Společnost Terraform Labs a její šéf, Jihokorejec To Kwon se podle amerického regulátora dopustili podvodu v odvětví kryptoaktiv, který způsobil škody v řádu desítek miliard dolarů. Informovala o tom v pátek BBC. Firma se sídlem v Singapuru vytvořila tokeny terraUSD a luna, které loni v květnu zkrachovaly. Odhaduje se, že tento kolaps stál investory více než 40 miliard dolarů (skoro 892 miliard Kč).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Domníváme se, že společnost Terraform a To Kwon veřejnosti neposkytli, zejména co se týče tokenů terraUSD a luna, úplné, poctivé a pravdivé informace, jak se vyžaduje u řady cenných papírů kryptoaktiv,“ uvedl v prohlášení předseda americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) Gary Gensler.

„Máme za to, že se dopustili podvodu tím, že opakovali nepravdivá a zavádějící prohlášení, aby si vybudovali důvěru, a posléze způsobili investorům ničivé ztráty,“ dodal. Kwon a jeho společnost získali od investorů miliardy dolarů tím, že jim prodali „vzájemně propojený soubor cenných papírů kryptoaktiv“, přičemž mnoho transakcí nebylo registrováno.

Kwon a Terraform Labs podle americké komise opakovaně tvrdili, že hodnota tokenů poroste, a uváděli investory v omyl ohledně stability terraUSD. Hodnota tokenu a s ním spojené luny však loni v květnu klesla téměř na nulu, uvedl server BBC.

Jsem nevinný, odmítl vinu za miliardový podvod zakladatel burzy FTX

Internet a PC

Investoři přišli celosvětově odhadem o 42 miliard dolarů, vyplývá z odhadu společnosti Elliptic, která se zabývá analýzou blockchainu. Krach vyvolal výprodej hlavních kryptoměn, jako je bitcoin, ether a tether.

V prosinci jihokorejské úřady, které na Kwona vydaly zatykač, uvedly, že se podle nich nachází v Srbsku. Jižní Korea nemá se Srbskem uzavřenou smlouvu o vydávání, ale v minulosti obě země s takovými žádostmi podle Evropské úmluvy o vydávání souhlasily.

Kwon dříve popřel, že by se skrýval, ale nesdělil, kde se nachází. „Spolupracujeme se všemi vládními úřady, které projevily zájem o komunikaci. Nemáme co skrývat,“ napsal na Twitteru. V Jižní Koreji čelí Kwon obvinění z podvodu a porušení zákona o kapitálových trzích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám