Hlavní obsah

Zrychlit PC či notebook je možné i zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada lidí se pod vánočním stromkem radovala z nového počítače či notebooku. Pokud mezi takové šťastlivce nepatříte, nemusíte ještě věšet hlavu. I pár let starý stroj je možné citelně zrychlit, a to dokonce i zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodejci se snaží své zákazníky často přesvědčit o tom, že jedinou cestou, jak získat rychlejší pracovní tempo, je koupě nového počítače – případně alespoň výměna některých dílů za modernější, což je v dnešní době možné u stolních počítačů i notebooků.

Více operační paměti, rychlejší disk či modernější grafická karta dokáže skutečně povznést starší počítač na úplně novou úroveň výkonu. Zpravidla se ale takový upgrade neobejde bez několikatisícové investice, v případě herních sestav se dokonce můžeme bavit klidně i o desítkách tisíc korun.

Ještě před investováním naspořených prostředků je tedy vhodné přesvědčit se o tom, zda výkon počítače není zabrzděn kvůli softwarovým problémům.

Šikovné vychytávky pro herní nadšence

Testy

Pokud se systém pomaleji zapíná, spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle a přehrávání videa je sekané, mohou za to velmi často tzv. dočasné soubory. Ty totiž počítač sám nikdy nemaže.

Z operačního systému dokážou vymést takové smetí speciální programy. K dispozici jsou placené aplikace i ty zadarmo. Mezi ty nejpopulárnější patří po právu CCleaner, za kterým stojí posledních pár let antivirová společnost Avast. Ta se přímo prostřednictvím programu snaží nalákat na zakoupení sofistikovanější placené verze, mnoho toho umí ale i ta volně dostupná.

Obsluha aplikace je velice jednoduchá a intuitivní. Kromě odstraňování souborů si program poradí s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu – také to CCleaner v bezplatné verzi dokáže.

Foto: archív výrobce

CCleaner

Úklid disku

Pevný disk může být po delší době zpomalený kvůli roztříštění souborů na fragmenty. Kvůli tomu v sobě Windows ukrývá funkci defragmentace. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání.

Vestavěný nástroj ale nemusí vyhovovat každému, například kvůli menším možnostem nastavení je vhodné využít speciální aplikace. Jednou z nich je IObit SmartDefrag.

Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

Foto: archív výrobce

IObit SmartDefrag

Sluší se zmínit, že defragmentovat potřebují čas od času klasické pevné disky, moderní SSD jednotky podobný „úklid“ nepotřebují. Je to dáno tím, že nemají žádné mechanické části, které by se při vyhledávání souborů namáhaly – u pevných disků je tomu ale přesně naopak.

Disky dnešních počítačů jsou tak obrovské, že není vůbec žádný problém uložit na ně klidně i několik stovek různých programů. Reálně ale uživatelé používají jen pár z nich. I když se to nemusí na první pohled zdát, problém může nastat v případě, kdy se lidé snaží nepotřebné programy z PC odinstalovat.

Často po nich zůstávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač. Vyzrát na tento problém dokáže šikovná aplikace Revo Uninstaller, jež odstraní z disku všechna data, která se vážou k programu při mazání.

Velice praktický je také takzvaný lovecký mód. Využijete jej v případech, kdy nevíte, jak program odinstalovat. V tomto speciálním režimu se kurzor myši promění na zaměřovač pistole, pak už jen stačí kliknout na program a Revo Uninstaller jej automaticky odinstaluje za vás.

Revo Uninstaller je velmi schopný, bezplatná verze je ale omezená. Ta plná vyjde na 560 Kč, testovat ji nicméně můžete po dobu 60 dní, a pokud nebudete spokojeni, výrobce vám vrátí peníze.

Foto: archív výrobce

Revo Uninstaller

Zavirované stroje jsou pomalejší

Zbytečné soubory a technické chyby ale zpravidla nejsou jediným viníkem pomalého chodu. Výrazně se podepsat na výkonu celé sestavy mohou také počítačové viry.

Zatímco před pár lety bylo možné rozeznat nezvaného návštěvníka na první pohled, protože první škodlivé programy často mazaly data, nebo dokonce zablokovaly celý operační systém, moderní viry si hrají na špiony.

Snaží se zůstat co nejdéle v utajení a potají ukrajují výkon sestavy pro počítačové piráty. Ti jej následně využijí k dalším útokům nebo k tomu, aby prostřednictvím stovek podobně zotročených počítačů dolovali kybernetické měny – ty mohou následně směnit za skutečné peníze.

10 nejrozšířenějších virů, které terorizují počítače s Windows

Bezpečnost

Odhalit takové smetí v PC není vůbec jednoduché. Samozřejmě většinu trojských koní a dalších nezvaných návštěvníků dokážou odhalit speciální programy. Stejně jako v případě aplikací určených pro úklid se ale i některé bezpečnostní programy nabízejí úplně zadarmo.

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován ve Windows. Jeho hlavní úkol je stejný, bránit počítač proti nezvaným návštěvníkům. Program je velice jednoduchý na obsluhu a neustále běží na pozadí operačního systému, přesto je jeho přínos nepopiratelný.

Uživatel si u něj může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. Tím, že neustále běží na pozadí a v podstatě sleduje neustále síťovou komunikaci, může občas vytěžovat hardware počítače, a dokonce i zpomalovat připojení. To je daň za bezpečí. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Foto: archiv výrobce

ZoneAlarm Free Firewall

Vylepšení za peníze

Vylepšit výkon klidně i více než pět let starých sestav je možné samozřejmě také novými součástkami. Investice do hardwaru by nicméně měly přijít až ve chvíli, kdy všechny postupy popsané výše selžou. Počítačům se zpravidla dýchá lépe, když mají více operační paměti a rychlejší disky, právě tyto dvě kategorie se na celkovém výkonu podepisují nejčastěji.

Prim přitom hrají moderní SSD jednotky, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu jsou ve srovnání s klasickými pevnými disky výrazně rychlejší. Ale pozor, i mezi SSD jednotkami nalezneme diametrální rozdíly v rychlosti – právě proto jsou ve stejných kapacitách tak rozdílné ceny jednotlivých nabídek.

Hráči patrně nejvíce ocení výkonnější grafickou kartu, díky které si budou moci zahrát i ty nejnovější tituly. Sluší se však podotknout, že výměny grafických karet jsou možné často jen u stolních sestav, u notebooků spíše výjimečně. Pouštět se do instalace grafik by měli jen zkušenější uživatelé.

Pro hráče i fotografy. Vybíráme monitor k PC i notebooku

Testy

Reklama

Související články

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

První pololetí je ve školách takřka u konce, odměnou za hezké vysvědčení mohou být pro děti i studenty elektroničtí pomocníci. Tyto technické vychytávky je...

Jak ztišit hlučnou počítačovou sestavu

Vysoké teploty mohou být pro domácí počítače smrtelné. Naštěstí v dnešní době existuje řada možností, jak sestavu účinně chladit a přitom ji v horkých letních...

Výběr článků

Načítám