Hlavní obsah

10 nejrozšířenějších virů, které terorizují počítače s Windows

Formbook, Agent Tesla či Agent.AES. To jsou jména nejrozšířenějších škodlivých kódů, které terorizují v Česku počítače s operačním systémem Windows. Především první dvě zmiňované hrozby útočily na tuzemské stroje v uplynulém měsíci velmi často. Vyplývá to ze statistik antivirové společnosti Eset.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Statistikám vévodil spyware Formbook, který se soustředí na napadených strojích na krádeže hesel. Druhá hrozba – Agent Tesla – měla velmi podobný podíl detekcí. Jde opět o agresivní typ spywaru, který se zaměřuje na odcizení uživatelských hesel. Nejčastěji se tento nezvaný návštěvník šíří prostřednictvím nevyžádaných e-mailů, například jako výzva k zaplacení faktury.

„Spyware Agent Tesla se objevoval spíše v rámci celosvětových kampaní, útoky v češtině byly ale v prosinci také poměrně silné. Nebezpečné přílohy v e-mailech se tentokrát jmenovaly NPO-2212-000016.pdf.exe, Zpusob_platby, jpg.exe a Poptavka 00413_pdf.exe. U spywaru Formbook poté útočníci vsadili na sezonu mezi svátky a spyware šířili prostřednictvím příloh, které vydávali za dokumenty k platbám dovolených. Zde se však útoky v češtině neobjevily,“ prohlásil Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Uživatelům poradil, že lidé mohou stále poznat podvod v příchozí komunikaci podle úrovně češtiny. „Pro útočníky, kteří zpravidla nejsou rodilými mluvčími, je zkrátka komplikovaná a ani různé překladače vždy nepřeloží text správně,“ vysvětlil Jirkal.

Hackeři podnikli 1500 útoků. Kriminalisté síť Hive rozbili

Bezpečnost

„Přesto můžeme počítat s tím, že jak se škodlivé kódy neustále vyvíjejí do propracovanějších verzí, mohou útočníci investovat také do věrohodnějších jazykových překladů. V posledních týdnech se velmi zvedla diskuze také o generování spamu za pomoci algoritmů umělé inteligence. Tam ale předpokládáme, že bude v následujících letech převažovat hlavně angličtina a do češtiny bude text překládán spíše strojově,“ doplnil bezpečnostní expert.

V posledním měsíci loňského roku byl v pěti procentech detekován také backdoor Agent.AES, který si tak v žebříčku nejrozšířenějších hrozeb vybojoval třetí místo. Předběhl tak password stealer Fareit, který se na předních příčkách držel prakticky celý uplynulý rok.

Co nás čeká v roce 2023?

„Zhruba v posledním půl roce se situace v České republice stabilizovala na třech rodinách malwaru a pro příští rok očekáváme, že se situace nebude výrazně měnit. Výjimkou může být samozřejmě nástup nových rodin. Již v tuto chvíli ve statistice pozorujeme například rodinu malwaru RedLine Stealer, která aktuálně získává na popularitě na černém trhu. Počítáme také s tím, že se během roku 2023 objeví měsíce, kdy se útočníci i v rámci celosvětových kampaní zaměří na Česko s do češtiny lokalizovaným spamem. Infostealery, kam spadají právě spywary a password stealery, zkrátka zůstanou pro české uživatele primárním rizikem,“ uzavřel Jirkal.

V tabulce níže naleznete přehled deseti nejrozšířenějších škodlivých kódů, se kterými se mohli v prosinci 2022 setkat majitelé počítačů s operačním systémem Windows nejčastěji:

TOP 10 kybernetické hrozby pro Windows v ČR – prosinec 2022
1.Win32/Formbook trojan (13,13 %)
2.MSIL/Spy.AgentTesla trojan (11,15 %)
3.MSIL/Spy.Agent.AES trojan (4,62 %)
4.Win32/PSW.Fareit trojan (2,89 %)
5.Win32/Rescoms trojan (1,98 %)
6.VBS/Agent.QMG trojan (1,73 %)
7.MSIL/Spy.RedLine trojan (1,49 %)
8.Win32/PSW.Agent.ONW trojan (0,93 %)
9.Java/Adwind trojan (0,87 %)
10.Win32/Spy.VB.OLN trojan (0,85 %)

Droppery nepřestávají strašit. Šíří viry na Androidu

Bezpečnost

Reklama

Související články

Pošlete fax. Postupim se odřízla od internetu

Kvůli obavám z možného hackerského útoku se úřady v Postupimi, hlavním městě německé spolkové země Braniborsko, odpojily od internetu, a nejsou tak schopny...

Nemocnice stále čelí kyberútokům

Počet kybernetických útoků na zdravotnická zařízení je podle Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) za letošek meziročně zhruba...

Výběr článků

Načítám