Hlavní obsah

Technické vychytávky na letní dovolenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezona letních dovolených se už naplno rozjela. Ať už budete volno trávit v tuzemsku, či zahraničí, můžete si cestu zpříjemnit celou řadou šikovných technických vychytávek. Ty samozřejmě dobře poslouží i v místě pobytu.

Foto: archív výrobce

Canon PowerShot ZOOM

Článek

V dnešní době už není vůbec žádný problém si vzít na dovolenou přenosný počítač. Nejlevnější notebooky se dají pořídit okolo 5000 Kč.

Proti tomu tzv. hybridy, často označované také jako zařízení 2v1, se prodávají jen o pár stokorun dráž. Hybridy se snaží spojit to nejlepší ze světa notebooků i tabletů, v tom je jejich největší síla. Zároveň odbourávají celou řadu jejich nedostatků.

Lákadla moderních počítačových tabletů

Testy

Tablety jsou ceněné zpravidla pro svou výbornou mobilitu, ale když přijde řeč na práci, většina uživatelů sáhne po klasickém notebooku. Zařízení 2v1 velmi často nabízejí displej, který je prakticky vždy dotykový, a díky speciální konstrukci je zařízení možné různě překlápět a otáčet nebo z něj vytvořit tablet.

Ať už se rozhodnete pro kterékoliv zařízení, v obou případech platí, že s cenou roste i nabízený výkon. Základní modely se totiž za svižné rozhodně označit nedají, daleko lepší je situace u notebooků s cenovkou okolo 10 až 15 tisíci korun.

Zajímavou volbou v této cenové kategorii je hybrid Surface Go 3 od společnosti Microsoft, pořídit se dá už za 10 500 Kč. Odnímatelná klávesnice se ale prodává zvlášť, vyjde na další tři tisíce korun.

Foto: archiv výrobce

Surface Go 3

Fotoaparáty a kamery

Zachytit nezapomenutelné momenty dovedou na cestách digitální fotoaparáty. Prim hrají kompakty, a to díky svým drobným rozměrům – snadno se vejdou do každé kapsy.

Jednotlivé modely se od sebe liší především kvalitou záznamu, o čemž rozhoduje především typ snímače. Základní modely jsou vybaveny takzvaným CMOS snímačem. Jejich výhodou je především nízká cena – takové kamery stojí jen pár tisíc korun. Problémy jim ale dělá natáčení při horších světelných podmínkách. Pokročilejší modely pracují s CCD senzorem, který nabízí věrnější podání barev.

Popularitě se těší také takzvané ultrazoomy. Zatímco obyčejné kompakty dokážou fotografovaný předmět přiblížit většinou čtyřikrát, ultrazoomy až 50krát. Kvůli vysokým hodnotám přiblížení a vyšším nárokům na stabilizaci obrazu (aby fotky byly i při maximálním zoomu ostré) si zájemci za ultrazoom připlatí několik tisíc korun.

Foto: archiv výrobce

Canon PowerShot ZOOM

Vyzdvihnout si zaslouží především kompaktní monokulární model Canon PowerShot ZOOM, který je menší než kdejaký kompakt, přitom jeho CMOS snímač nabízí až 9,6násobné přiblížení. Cena činí 7200 Kč.

Uchovat vzpomínky, a to klidně i přímo z vodních radovánek, pak dokážou samozřejmě také videokamery. Prim přitom hrají extrémně odolné modely, které jsou zpravidla velmi kompaktní a je možné je přidělat například na ruku či prsa. I ty v dnešní době nabídnou velmi slušnou kvalitu záznamu, a to klidně i ve 4K rozlišení.

S ohledem na nabízenou cenu poskytnou slušnou obrazovou kvalitu Niceboy VEGA X PRO, případní zájemci za ni zaplatí 3600 Kč.

Funkce fotoaparátu i kamery dokážou suplovat chytré telefony, jež můžeme využít také jako náhradu satelitní GPS navigace. Ani klasické automobilové navigace však ještě neřekly poslední slovo. Díky velkým displejům totiž stále najdou ve vozech na cestách uplatnění.

Foto: archiv výrobce

Niceboy VEGA X PRO

Fenomén jménem nositelná elektronika

Stále větší popularitě se těší tzv. nositelná elektronika. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Ještě více toho zpravidla umějí chytré hodinky, byť se na první pohled příliš neliší od fitness náramků. Chytré hodinky jsou totiž zpravidla plnohodnotným doplňkem chytrého telefonu nebo tabletu. To znamená, že dokážou do určité míry zastat jeho funkce.

Prostřednictvím chytrých hodinek je možné také telefonovat, podobně jako byste hovor uskutečnili prostřednictvím bezdrátové hands-free sady. To může být pro celou řadu lidí daleko pohodlnější než neustále vytahovat mobil z kapsy. Na trhu jsou ale také pokročilé modely, které mají vlastní SIM kartu.

Do pokročilejších modelů je možné instalovat i aplikace. Samozřejmostí jsou stopky, budík a další funkce tradičních digitálních hodinek.

Mezi nejpopulárnější chytré hodinky v současnosti patří ty od Applu, základní model Watch SE 2022 se dá v tuzemských obchodech sehnat už za méně než sedm tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Apple Watch SE (2022)

Nejlepší chytré hodinky od Applu zlevnily o tisíce korun

Hardware

Může se vám hodit na Firmy.cz: Elektro, mobily a počítače

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám