Hlavní obsah

Extrémní výkon, unibody šasi a špičkový displej. Acer ukázal svůj nejrychlejší notebook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se neustále předhánějí v tom, kdo nabídne výkonnější laptop pro hráče. Eso z rukávu pro letošní rok vytáhla společnost Acer, když představila svoji novinku Predator Triton 17 X. Jde totiž o nejvýkonnější stroj v nabídce tohoto výrobce. Případní zájemci ale musí vcelku logicky počítat s tím, že si kvůli výkonnějším součástkám sáhnou hluboko do kapsy.

Představení herního notebooku Predator Triton 17 XVideo: archív výrobce

 
Článek

S modelem Predator Triton 17 X (PTX17-71) se výrobce snaží oslovit nejen hráče, kteří si chtějí užívat moderní AAA tituly na maximální detaily, ale také profesionály z řad grafiků, střihačů či animátorů. Nový laptop má totiž tak vysoký výkon, že strčí do kapsy kdejaký stolní počítač.

Na první pohled by to přitom řekl patrně jen málokdo. Navzdory výkonným součástkám je totiž nové Xko relativně tenké (19,9 až 21,9 mm). Kovové CNC unibody šasi vyniká leštěnou pískovanou texturou, mikroleptaným RGB logem Predator, síťkou reproduktorů z nerezové oceli či strategicky umístěnými větracími otvory, které lemují zadní stranu i bočnice.

Na poměry herních laptopů působí tento kousek tak trochu usedle, ale řada uživatelů tento minimalistický design před odvážnějšími variacemi barev a světel, za které by se někdy nemuseli stydět ani kolotočáři, jistě uvítá.

Výkonnější součástky chromebookům sluší. Acer láká na konvertibilní konstrukci

Hardware
Foto: archív výrobce

Kvůli minimalistickému designu by málokdo hádal, jak moc je vlastně tento stroj výkonný

Pod kapotou…

To nejzajímavější se pochopitelně ukrývá pod kapotou. Srdcem novinky je špičkový procesor Intel Core i9-13900HX v kombinaci s extrémně výkonnou grafickou kartou Nvidia GeForce RTX 4090.

Procesor Intel Core i9 13. generace zaujme především hybridní architekturou, nabízí až 24 jader na maximální turbo frekvenci 5,4 GHz. Grafický procesor Nvidia GeForce RTX 4090 v laptopové edici je postaven na výkonné architektuře Ada Lovelace, která zvyšuje výkon i za pomoci technologie DLSS 3 s umělou inteligencí, jež umožňuje vytvářet realistické virtuální světy s plným ray tracingem. Její sada technologií Max-Q optimalizuje výkon systému, napájení, výdrž baterie a akustiku pro dosažení maximální efektivity.

Nejnáročnější uživatelé mohou stroj osadit až 64 GB operační paměti DDR5-5600 a až 4TB PCIe SSD v režimu RAID 0 pro uložení dat.

Lákadlem bude pro řadu zájemců také použitý 17palcový displej s poměrem stran 16:10. Vybírat přitom budou moci ze dvou různých konfigurací, ta nejvyšší nabízí rozlišení WQXGA (2560×1600) a staví na technologii mini-LED. Především hráči ocení rychlou obnovovací frekvenci 250 Hz. Plynulost obrazu při hraní zvyšují také technologie Nvidia Advanced Optimus a Nvidia G-SYNC.

Pro úplnost dodejme, že panel nabízí vysoký kontrast 1 000 000:1 a jas přes 1000 nitů, díky čemuž splňuje požadavky obrazového standardu DisplayHDR.

Foto: archív výrobce

Predator Triton 17 X

Vylepšené ventilátory

Důraz byl s ohledem na výkonné součástky kladen také na kvalitu chlazení. Technologie Vortex Flow přímo od Aceru staví na třech ventilátorech – toto řešení přitom zahrnuje dva speciálně navržené ventilátory AeroBlade 3D 5. generace se strukturou pro vedení vzduchu, které pomáhají dosáhnout o 10 % vyššího průtoku vzduchu ve srovnání s předchozí generací ventilátorů AeroBlade 3D.

Predator Triton X 17 je vybaven také dalšími prémiovými funkcemi, jako je RGB podsvícení klávesnice, čtečka otisků prstů, šest reproduktorů s prostorovým zvukem DTS:X Ultra či skleněný touchpad. Vyzdvihnout si zaslouží také síťová řešení Intel Killer E3100G+ Ethernet a Intel Killer Wi-Fi 6E AX1690i pro hraní s co nejnižší latencí.

Na pultech obchodů by se měl Predator Triton 17 X (PTX17-71) objevit během června za cenu od 4499 eur (105 690 Kč).

Foto: archív výrobce

Velký důraz byl kladen na kvalitu chlazení

Zrychlit PC či notebook je možné i zadarmo

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Notebooky Acer

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám