Hlavní obsah

Máme nejlepší notebook na světě, chlubí se Apple

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple odhalila v pondělí večer v americkém Cupertinu nový MacBook Air 15, který označuje za „nejlepší notebook na světě“. V extrémně kompaktním těle se totiž ukrývá špičkový procesor Apple M2. Lákadel je ale k dispozici daleko více.

Představení MacBooku Air 15Video: archív výrobce

 
Článek

Air je pro Apple klíčový produkt. Jde totiž o nejprodávanější přenosný počítač z celé nabídky této společnosti, za což může vděčit především své cenovce. Pokud pomineme výběhové modely, jde totiž vždy o nejlevnější laptop s logem nakousnutého jablka.

Doposud však Apple nabízel MacBook Air výhradně v jedné velikosti, konkrétně se 13palcovou obrazovkou. Nabídka dvou různých velikostí byla výsadou až vyšší řady Pro. To se ale s čerstvě odhalenou novinkou mění, ta totiž nabízí 15palcový displej, jak již napovídá samotný název.

Nově tak případní zájemci mohou vybírat ze dvou velikostí také v případě řady Air – mezi 13palcovou a 15palcovou obrazovkou. I větší bratříček, který si v pondělí odbyl premiéru, přitom zaujme extrémně tenkou konstrukcí. Jeho tloušťka činí pouze 11,5 mm, což z něj podle výrobce dělá nejtenčí 15palcový laptop na světě.

Apple ukázal první zcela nový produkt od roku 2015. A bere dech

Hardware
Foto: archív výrobce

Apple MacBook Air 15

Foto: archív výrobce

Parametry nového laptopu od Applu

Srdcem této novinky je stejně jako u MacBooku Air 13 čip M2. Bude k dispozici verze s 8jádrovým procesorem a 10jádrovou grafickou kartou, jedná se tedy o stejný čip jako u MacBooku Pro. Výrobce slibuje až 12krát vyšší výkon než u poslední generace MacBooku Air, která byla vybavena čipem od Intelu.

Apple tvrdí, že jde díky čipu M2 o nejvýkonnější osobní laptop na trhu. Případní zájemci mohou počítat s 24 GB operační paměti a až 2TB úložištěm.

Jedním z dalších lákadel tohoto modelu je napájecí konektor MagSafe, který se snadno připojí pomocí magnetů a rychle se uvolní, když o něj omylem zakopnete. Vedle toho je možné stroj nabíjet také USB-C nabíječkou, což se hodí především na cestách, kdy s sebou nemusíte tahat dvě různé nabíječky pro MacBook a iPad.

Zástupci společnosti Apple slibují výdrž až 18 hodin. Samozřejmostí je 1080p FaceTime HD kamera, vyzdvihnout si zaslouží šest zabudovaných reproduktorů s prostorovým zvukem.

Ceny a dostupnost pro tuzemský trh budou upřesněny až později.

Představení MacBooku Air 13 (2022)Video: Apple

EU varovala Apple kvůli iPhonům 15. Hrozí zákazem prodeje

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: MacBook Air 13 (2022)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám