Hlavní obsah

Lákadla moderních počítačových tabletů

Na trhu se v poslední době zabydlela celá řada zajímavých počítačových tabletů. Zatímco některé lákají atraktivní cenou, jiné se chlubí unikátní konstrukcí. Výjimkou nejsou ani stroje, které dovedou nahradit klidně i notebook.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

To je i případ nového iPadu Pro, který se na pultech obchodů zabydlel před loňskými Vánocemi. Na první pohled se může zdát, že tento model od Applu vypadá úplně stejně jako předchůdce, který se začal prodávat teprve loni na podzim. Je to nicméně dáno tím, že hlavní vylepšení se udála uvnitř zařízení. V útrobách tak místo staršího čipu Apple M1 nalezneme výkonnější řešení M2.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. O 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Apple chystá vlastní obrazovky pro iPhony a iPady

Hardware

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie při tom všem vydrží celý den.

Výkon je dostatečný na to, aby zařízení mohlo se speciálním krytem fungovat i jako notebook. Stejně tak je možné nový iPad Pro kabelem připojit přímo k monitoru a používat jej s klávesnicí a myší jako stolní PC.

Základní 128GB varianta iPadu Pro s 11palcovým displejem vyjde na 25 990 Kč, za přítomnost 5G modulu si výrobce naúčtuje dalších pět tisíc korun. S rostoucí kapacitou úložiště strmě stoupá i cena, nejvybavenější varianta tak stojí již 63 490 Kč.

Verze s 12,9palcovou obrazovkou vyjde pochopitelně ještě dráž. Ceny startují na 35 490 Kč, vyšplhat se ale mohou až na 72 990 Kč. V praxi tak ve srovnání s předchozím modelem zdražily nové iPady v průměru o pět tisíc korun.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti nových iPadů Pro.

Na ceně záleží

Na trhu nalezneme samozřejmě i citelně levnější tablety. Například modelem pro nenáročné je Nokia T10, pořídit se dá už za 4190 Kč. Nabídne osmipalcový displej, stereo reproduktory a 3 GB operační paměti. Pod taktovkou operačního systému Android je chod celého systému poměrně svižný, měřit se s dražšími konkurenty ale tento model nemůže.

Náročnější uživatelé tak sáhnou pravděpodobně po nějakém výkonnějším modelu, jako je třetí generace tabletu Tab M10 Plus. Lenovo u tohoto zařízení vsadilo na 8jádrový procesor MediaTek Helio G80, který se stará o rychlou odezvu tabletu. V doprovodu s 4 GB RAM, 64 GB úložištěm, OS Android 12 jde o solidní základ pro práci na cestách.

Díky výdrži až 12 hodin se ale novinka hodí také pro přehrávání filmů, pro poslech hudby či hraní her. Samozřejmostí je podpora nejznámějších platforem, jako je Netflix, Disney+ či YouTube. Vychutnat si své oblíbené pořady a streamery můžete díky velkému 10,6“ displeji s rozlišením 2K, který staví na technologii IPS.

U obrazovky si zaslouží vyzdvihnout také technologie certifikace TÜV Low Blue Light, díky níž si můžete užívat dlouhé hodiny u obrazovky bez únavy a stresu pro vaše oči. Perfektně funguje také Režim čtení, který šetří vaše oči při dlouhém používání tabletu. Zlepšuje čitelnost tím, že simuluje barevnost stránek v tištěné knize, čímž v podstatě imituje čtení na papíře. Použijte ztlumené nastavení chromatiky nebo přepněte na mono/stupně šedi, abyste se mohli lépe soustředit a snížili námahu očí, ať už čtete e-knihu, upravujete dlouhý dokument, či cokoliv jiného.

Foto: archív výrobce

Nokia T10

Šikovný hybrid

Zajímavou alternativou ke klasickým tabletům je chytrý telefon Galaxy Z Fold4 od Samsungu. Když u něj potřebujete větší plochu, jakou běžně nabízí právě tablety, stačí zařízení rozložit. Uvnitř se nachází obrazovka, kterou je možné přehnout podobně jako list papíru.

Vnější displej nabízí úhlopříčku 6,2 palce, vnitřní po rozložení pak 7,6 palce. Díky tenčímu pantu, nižší celkové hmotnosti a tenčím rámečkům se složený telefon snáze ovládá jednou rukou. K pohodlnějšímu ovládání přispívá i možnost používat dotykové pero S Pen, díky němuž si na displej snadno můžete ručně psát poznámky nebo kreslit náčrtky.

Ve srovnání s předchůdci se značného vylepšení dočkala také fotografická výbava. Fold4 má vzadu trojitou optiku s 50Mpx hlavním snímačem. Důraz byl kladen také na co nejvyšší výkon. Oba telefony tak pohání 4nm procesor Snapdragon 8+ Gen1. Stroje mají k dispozici 8 GB operační paměti a mohou být vyzbrojeny úložištěm o velikosti až 512 GB.

Případní zájemci však za Galaxy Z Fold4 zaplatí 40 999 Kč, v případě modelu s větším úložištěm dokonce ještě o tři tisíce více.

Chytrý telefon Samsung Galaxy Z Fold4Video: Novinky

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

Testy

Reklama

Související témata:

Související články

Zrychlit PC či notebook je možné i zadarmo

Řada lidí se pod vánočním stromkem radovala z nového počítače či notebooku. Pokud mezi takové šťastlivce nepatříte, nemusíte ještě věšet hlavu. I pár let starý...

Povedené smartphony nemusí být drahé

Ceny nejlepších smartphonů na trhu se v minulých letech šplhaly i nad 50 000 Kč. V poslední době se však výrobci snaží ukázat, že rovněž u citelně levnějších...

Nové iPady dospěly, sází na vyšší výkon

Na pultech obchodů se již zcela zabydlely nové iPady od společnosti Apple. A na rozdíl od iPhonů 14 Pro a 14 Pro Max je mají obchodníci skutečně skladem, může...

Výběr článků

Načítám