Hlavní obsah

Povedené smartphony nemusí být drahé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny nejlepších smartphonů na trhu se v minulých letech šplhaly i nad 50 000 Kč. V poslední době se však výrobci snaží ukázat, že rovněž u citelně levnějších přístrojů mohou uživatelé počítat s prémiovou výbavou.

Foto: archív výrobce

Nokia X30

Článek

To je i případ nové vlajkové lodi společnosti Nokia. Model X30 má velmi povedenou výbavu, přitom se nabízí za 12 990 Kč, což představuje jen zlomek ceny prémiových smartphonů. Pro porovnání: ceny nejnovějších iPhonů 14 startují na 26 490 Kč. Bavíme se přitom o základních čtrnáctkách, pokročilejší řada 14 Pro startuje na 33 490 Kč.

Srdcem telefonu je výkonný procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G, který bez problému utáhne náročnější hry, pokročilé aplikace nebo programy pro úpravy fotografií. Hlavní dominantou čelní strany je prostorný FullHD+ displej s úhlopříčkou 6,43 palce, který se chlubí 90Hz obnovovací frekvencí, technologií PureDisplay, integrovanou čtečkou otisků prstů a ochranným sklem Corning Gorilla Glass Victus.

Nezapomnělo se ani na zvýšenou odolnost celého telefonu. Nokia X30 5G je odolná vůči vodě a prachu podle normy IP67. Dvoudenní výdrž na jedno nabití je zajištěná díky vestavěné baterii s kapacitou 4200 mAh a podporou rychlého 33W nabíjení.

Operátoři musí dávat slevu 200 Kč na volání. Kdo na ni má právo?

Mobil

Vyzdvihnout si zaslouží také fotoaparáty. Hlavní fotoaparát nabízí rozlišení 50 MPx a chlubí se optickou stabilizací umělou inteligencí a vylepšeným nočním režimem. Pro pohodlné focení v omezeném prostoru pak poslouží 13MPx ultraširokoúhlý fotoaparát se záběrem 123˚.

Oba fotoaparáty jsou kryty ochranným sklíčkem Corning Gorilla Glass s DX+, který propouští 98 % světla. Novinkou je technologie Capture Fusion, která spojuje fotky z hlavního a ultraširokoúhlého fotoaparátu do jednoho snímku pro co nejlepší výsledek.

Pro úplnost dodejme, že vepředu se nachází fotoaparát s rozlišením 16 MPx.

Důraz byl při návrhu telefonu kladen také na ekologii, rámeček je tak zhotoven ze 100% recyklovaného hliníku. Zadní část telefonu pak tvoří z 65 % recyklovaný plast.

Foto: archív výrobce

Nokia X30

Jde to ještě levněji

S vodotěsnou konstrukcí se setkáváme dokonce ještě u levnějších telefonů. Příkladem může být chytrý telefon Samsung Galaxy A33, který se v obchodech nabízí za 7990 korun.

Kromě 5G konektivity tento přístroj láká také na solidní výkon. Pod 6,4palcovým displejem se ukrývá osmijádrový procesor Exynos 1280, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Nad konkurencí vyniká novinka i ve výdrži díky 5000mAh baterii.

Upřít se přístroji nedá také elegantní vzhled, což je zásluha především tenkého rámečku okolo displeje. V designovém pojetí Ambient Edge navíc prakticky nepoznáte přechod mezi tělem telefonu a fotoaparáty – ty jsou na zadní straně hned čtyři, hlavní nabízí rozlišení 48 MPx.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy A33

Extrémně rychlé nabíjení

Nefalšovanou vlajkovou lodí je také smartphone Realme GT Neo 3, patrně nejzajímavějším prvkem je u něj rychlonabíjení Ultradart, které nabízí výkon až 150 W. V praxi to znamená, že za pouhých pět minut nabijete akumulátor na 50 % jeho kapacity. Reálné testy z praxe pak ukázaly, že na 100 % se dostanete u úplně vybitého přístroje za méně než 15 minut.

Výrobce navíc slibuje, že po 1600 kompletních cyklech nabíjení a vybíjení si baterie udrží stále 80 % kapacity, což je v praxi dvakrát více než bývá standardem u mobilních telefonů.

Foto: archív výrobce

Realme GT Neo 3

Kromě rychlého nabíjení si výrobce zakládal také na svižném pracovním tempu. GT Neo 3 je tak první chytrý telefon v Evropě s mobilní platformou Dimensity 8100, která je vyrobena 5nm procesem. Osmijádrový čip je rozdělen na dvě části – čtyři jádra CortexA78 pracují na frekvenci 2,85 GHz a další čtyři CortexA55 na 2,0 GHz, ty se starají o efektivnější chod.

Novinka se chlubí hned 12 GB operační paměti a 256GB úložištěm. AMOLED obrazovka nabízí úhlopříčku 6,7 palce a rozlišení Full HD+. Vyzdvihnout si zaslouží i certifikace HDR 10+ či vysoká obnovovací frekvence 120 Hz, která potěší hráče. Rámeček okolo displeje je extrémně tenký, v nejužším místě má pouze 1,48 mm, v nejširším pak 2,37 mm. Poměr obrazovky k tělu je 94,2 %.

Zamrzí snad jen absence zvýšené odolnosti proti vodě a prachu. Pořizovací cena činí aktuálně 13 990 Kč.

5G pro všechny

Na telefony z vlastní produkce láká také T-Mobile. Uvedl je na trh minulý měsíc společně s 5G tarify, na které postupně převede všechny svoje zákazníky. To je i jeden z hlavních důvodů, proč se rozhodl nabízet smartphony z vlastní produkce, chce totiž nabídnout přístroje s atraktivnější cenovkou, aby mohli mobilní sítě páté generace využívat opravdu všichni.

Nové přístroje nejsou určeny jen pro český trh, nabízejí se i v zahraničí. „Dostupnost 5G technologie je vzhledem k její roli v naší společné digitální budoucnosti klíčová. S cenově dostupnými a funkcemi nabitými modely T Phone a T Phone Pro přinášíme výhody 5G do kapes našich zákazníků na devíti evropských trzích. Díky novým telefonům mohou využívat naši stále se rozšiřující síť 5G, která nabízí zábavu i nespočet digitálních produktů a služeb za velmi dostupnou cenu. Chceme, aby se zapojil každý,“ prohlásila Dominique Leroyová, členka evropského představenstva společnosti Deutsche Telekom.

Foto: archív výrobce

Porovnání menšího T Phonu a většího T Phonu Pro

Základní model T Phone je dostupný s tarifním zvýhodněním už od jedné koruny, pokročilejší T Phone Pro pak s dotací za 499 Kč. Oba přístroje je samozřejmě možné zakoupit i za plnou cenu, a to za 4999 Kč, respektive za 6499 Kč v případě verze Pro.

Přístroje staví na stejném procesoru, nabídnou tedy velmi podobný výkon, T Phone Pro je ale přesto hned v několika ohledech lepší. Má více operační paměti, lepší fotoaparát, větší baterii, podporuje bezdrátové nabíjení i bezkontaktní platby, a navíc se chlubí i větším displejem.

Lákadla moderních počítačových tabletů

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Nokia X30, Samsung Galaxy A33 5G, Realme GT Neo 3

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám