Hlavní obsah

Jak snadno rozvést internet i bez kabelů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé si často stěžují na rychlost internetového připojení, v řadě případů je ale problém v kvalitě jejich domácí sítě. Starší routery – tedy brány do světa internetu – totiž nejsou dimenzovány na práci s mnoha zařízeními, případně nezvládají pokrytí větších ploch. A streamování videí či hraní her jsou činnosti, které dávají domácím sítím pořádně zabrat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prvním krokem při stavbě vlastní domácí sítě je výběr vhodného routeru. Ten obstarává prakticky všechen síťový provoz, je to v podstatě brána do světa internetu. Nejlevnější modely se dají pořídit už za pár stovek, ty však zpravidla nic jiného než rozvod internetu neumějí.

Dražší verze, jejichž cenovky se pohybují v řádech klidně i několika tisíc korun, naopak nabídnou pokročilejší možnosti nastavení a zpravidla mají také lepší dosah bezdrátového signálu. Vynikají také v množství nabízených prémiových funkcí.

Internet věcí je fenomén. Smart zařízení nalezneme ve většině českých domácností

Internet a PC

Pokročilejší routery jsou vybaveny USB porty, které dovolují připojit i externí pevný disk nebo klasickou tiskárnu.

Základní routery zpravidla nabízejí pouze pomalejší standard WiFi 5. Pokročilejší modely lákají už na WiFi 6, tedy na novější rychlostní standard technicky označovaný jako WiFi 802.11ax. Ten uživatelům přinese rychlejší připojení díky vyšší datové propustnosti a minimální prodlevu, tedy co nejnižší možnou latenci.

Tím vám zároveň ušetří případné vrásky v situacích, kdy rozhodně nechcete, aby vám vypadl obraz či zvuk a ztratili jste kontakt, byť jen na chvíli. A je jedno, zda se bavíme o videokonferenci se šéfem, nebo učitelem ze školy.

Různé standardy

Sluší se zmínit, že představen byl dokonce už standard WiFi 7, který výkonnostní laťku posouvá zase o úroveň výše. Modely zvládající takové rychlosti ale zatím cílí spíše jen na firmy, čemuž odpovídá i pořizovací cenovka síťových prvků.

Navíc příslušný standard WiFi musí podporovat i připojené zařízení. Pokud tedy například smartphone bude podporovat pouze WiFi 6, sice se k WiFi 7 routeru připojí, ale datové přenosy budou pomalejší – budou odpovídat standardu WiFi 6.

Bude určitě ještě pár let trvat, než se z WiFi 7 stane masová záležitost, a tak kupovat síťové prvky s nejnovějším standardem do domácností zatím nedává příliš smysl. Už jen kvůli vysoké pořizovací ceně, která se pohybuje v desítkách tisíc korun. Ceny WiFi 6 routerů přitom startují už na ceně lehce přesahující 1000 Kč.

Naopak kupovat starší a levnější routery s WiFi 5 nemá dnes prakticky již žádný smysl, ušetříte totiž maximálně pár stokorun.

Větší byty a domy

Ve velkých bytech ale nemusí pro dostatečné pokrytí stačit ani ty sebelepší routery. Totéž platí o klasických panelákových bytech, ve kterých je od ostatních jednotek rušen signál. V takovém případě se vyplatí zainvestovat do mesh systému. Je to vlastně systém bezdrátových krabiček, které se rozmístí do jednotlivých místností, aby šířily bezdrátový signál rovnoměrně všude tam, kde je to třeba.

Všechny jednotky komunikují mezi sebou a předávají si připojené klienty tak, jak je zrovna potřeba. Pokud tedy přecházíte z jedné místnosti do druhé, nemusíte nic nastavovat ani se připojovat k jiné síti. S mesh systémy budete mít celou domácnost pokrytou jednou WiFi sítí, s jedním názvem sítě, takže můžete se smartphonem v ruce přecházet mezi místnostmi a u toho třeba volat přes internet či stahovat data.

Dvě jednotky podporující mesh se dají pořídit už okolo 1500 Kč, s každou další jednotkou cena ale pochopitelně roste. O ceně rozhodují také nabízené technologie, některé modely totiž zvládnou kromě rozvodu internetu také spravovat chytrou domácnost. Cena se u pokročilejších modelů ale může snadno přehoupnout přes 10 000 Kč.

S instalací pomůže aplikace

Většina routerů a dalších síťových prvků má v dnešní době grafické průvodce, díky kterým zvládne konfiguraci i méně zkušený uživatel.

Pokročilejší modely, které cílí na domácnosti, také řada výrobců vybavuje mobilními aplikacemi. Díky tomu nastavíte router doslova na pár kliků z pohodlí svého mobilu a následně můžete také spravovat celou síť z tohoto zařízení. Je to pohodlné a intuitivní.

Pokud si přesto s konkrétním nastavením síťového prvku nejste jisti, je vhodné instalaci svěřit do rukou odborníkovi. Špatná konfigurace totiž může k našim počítačům a datům pustit nezvané návštěvníky.

Zrychlit PC či notebook je možné i zadarmo

Testy

Může se vám hodit na Zboží.cz: Routery a přístupové body

Reklama

Související témata:

Související články

Elektroničtí pomocníci pro děti a studenty

První pololetí je ve školách takřka u konce, odměnou za hezké vysvědčení mohou být pro děti i studenty elektroničtí pomocníci. Tyto technické vychytávky je...

Výběr článků

Načítám