Hlavní obsah

Kreml nepokládá tisíce zatčených za represe

Právo, ČTK, BBC, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Velké počty zadržených účastníků „nezákonných a nepovolených“ protestů nelze pokládat za represe. Prohlásil to ve čtvrtek v souvislosti se zákroky proti přívržencům Alexeje Navalného Dmitrij Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení demonstranti byli umístěni do detenčního centra pro migrantyVideo: DMITRY SHELOMENTSEV, AP

 
Článek

Proti postupu vůči stoupencům uvězněného odpůrce Kremlu, z nichž se přes deset tisíc octlo za mřížemi, kromě Západu protestovaly i dvě desítky ruských médií včetně listu Kommersant.

„Žádné represe nejsou. Jsou jen opatření policie vůči narušitelům zákona, vůči účastníkům nezákonných akcí,“ kontroval Peskov s tím, že byla „sice tvrdá, ale v rámci zákona“.

Česko u velvyslance protestovalo proti odsouzení Navalného. Vměšování, reagují Rusové

Zahraniční

Ohledně brutálního zásahu proti jedné z demonstrantek sdělil, že „pokud se to skutečně stalo, měla si už dávno stěžovat prokuratuře“. Za přeplněné cely podle Peskova pak nesou odpovědnost sami zadržení. „O tom by se mělo hovořit v prvé řadě,“ citovala jej agentura Interfax.

Média mezitím informovala, že v Omsku „nečekaně“ zemřel zástupce hlavního lékaře, anesteziolog Maksim Maksimišin (55). Právě jeho oddělení podle listu Moskovskij komsomolec přijalo Navalného, když se mu udělalo zle kvůli – jak se později zjistilo – otravě látkou typu novičok.

V Omsku náhle zemřel lékař, který se staral o otráveného Navalného

Evropa

Situací kolem Navalného se bude zabývat šéf unijní diplomacie Josep Borrell, který ve čtvrtek večer zamířil do Moskvy a už se nechal slyšet, že má zájem o setkání s opozičníkem. V ptátek Borrella čeká obtížné jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Anketa

Považujete Ruskou federaci za svobodnou zemi?
Ano
37,9 %
Ne
62,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1741 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám