Hlavní obsah

V Rusku zadrželi přes tisíc lidí na protestech proti odsouzení Navalného

– Moskva

Přes tisíc lidí zadržela v úterý ruská policie na protestech stoupenců opozičního předáka Alexeje Navalného. Informoval o tom ruský sever OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky. Moskevský soud Navalného poslal na tři a půl roku do vězení za to, že se nedostavoval na pravidelné kontroly. Ve vězení má po odečtení vazby strávit dva roky a osm měsíců.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská policie zatkla při protestech přes 1000 příznivců NavalnéhoVideo: Reuters

 
Článek

Podle serveru OVD-Info zadrželi policisté přes 860 lidí v Moskvě, zhruba 175 lidí v Petrohradě a další protestující v Iževsku, Omsku, Čeljabinsku a dalších ruských městech.

K dalším protestům vyzval hned po vynesení rozsudku Navalného tým. Jako místo demonstrace určil Manéžní náměstí nedaleko Kremlu. To mezitím obsadily bezpečnostní složky a nedalo se tam podle listu Kommersant dostat. Uzavřen byl i vstup z metra na náměstí a také některé další stanice metra v centru metropole.

Foto: Denis Kaminev, ČTK/AP

Zásah sil OMON proti demonstrantovi na moskevském Rudém náměstí

Menší skupiny stoupenců Navalného se scházely na různých místech v centru Moskvy, popsal server The Moscow Times. Kolem 23.00 místního času (21.00 SEČ) pochodovalo centrem ruského hlavního města odhadem na 2000 protestujících, informoval server Meduza.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Ruská policie a Palácovém náměstí v Petrohradu

V Petrohradu nebylo podle zpravodaje listu Kommersant zcela jasné, kdo se protestů účastní a kdo jen prochází kolem. Podobnou situaci hlásil i z některých míst v Moskvě. Na Manéžním náměstí policie odvedla jednoho zadrženého za oplocení, za ním běžel druhý muž a tvrdil, že je to jeho bratr a že jen stáli na zastávce, popsal Kommersant.

Zásah na Manéžním náměstí

Podle běloruské skupiny Free Theatre ruská policite také sestřelovala drony, aby nemohly natáčet zásah policejních sil.

Moskevský soud v úterý Navalného poslal do vězení za údajnou korupci a praní peněz, když jeho dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku změnil na nepodmíněný. Za mřížemi má strávit dva roky a osm měsíců, protože byl ve vazbě a v domácím vězení. Navalného advokátka oznámila, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Právníci se také chtějí obrátit na Evropský soud pro lidská práva.

Soud poslal Navalného na 3,5 roku do vězení

Evropa
Foto: Denis Kaminev, ČTK/AP

Ruští policisté z jednotky OMON odvádějí demonstranta z Rudého náměstí

Anketa

Považujete Ruskou federaci za svobodnou zemi?
Ano
37,9 %
Ne
62,1 %
Celkem hlasovalo 1741 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám