Hlavní obsah

Nové konzole PlayStation 5 by měly přijít už příští týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony zatím oficiálně neprozradila, kdy přesně se začnou prodávat dva vylepšené PlayStationy 5, které si odbyly premiéru v první polovině října. Prodejní premiéra je ale podle britského deníku Metro na spadnutí, dočkat by se jí měli herní fandové již v příštím týdnu.

Představení faceliftu PlayStationu 5Video: archiv výrobce

 
Článek

Společnost Sony při premiéře pouze prozradila, že nový PlayStation 5 se bude v Evropě prodávat za 549,99 eura (13 509 Kč), verze Digital Edition pak za 449,99 eura (11 053 Kč). Přesné ceny pro tuzemský trh nebyly ještě oznámeny.

Zatím ani jedno slovo také nepadlo o dostupnosti nových konzolí, alespoň ne oficiálně přímo od Sony.

Nové PlayStationy 5 prošly dietou, výkon ale zůstal stejný

Hry a herní systémy

Deníku Metro se však podařilo zjistit, že nové konzole budou vydány v USA a Japonsku 10. listopadu, tedy příští týden v pátek. Údajně už ve středu 8. listopadu si má prodejní premiéru odbýt v USA speciální bundle, který bude navíc obsahovat titul Spider-Man 2.

Redaktoři deníku nicméně upozorňují na fakt, že jejich zdroj potvrdil spuštění prodejů skutečně jen v USA a Japonsku. I když se počítá s tím, že v pátek 10. listopadu půjde o globální uvedení, potvrzeno to ještě není.

Otazník také visí nad tím, zda ve zmiňovaných datech budou spuštěny pouze předobjednávky, či samotný prodej.

Co novinky umí?

Obě nové konzole mají stejný výkon jako předchůdci, prošly ale faceliftem. Vylepšená pětka vychází z původního modelu – sází na kombinaci bílé a černé barvy, je ale kompaktnější. Vzhled působí nicméně stále moderním a neokoukaným dojmem.

„Novému PS5 se ve srovnání s předchozími modely snížil objem o více než 30 % a hmotnost o 18 % a 24 % – podle verze,“ představil obě novinky Sid Shuman, šéf komunikace ze Sony Interactive Entertainment.

Foto: archiv výrobce

PlayStation 5 a PlayStation 5 Digital Edition (facelift – 2023)

U nového PlayStationu 5 je ve srovnání s předchůdcem nejzajímavějším prvkem odnímatelná Ultra HD Blu-ray mechanika, kterou je možné koupit i samostatně. Doposud jste museli totiž zvažovat, jaké preference při koupi máte. Pokud jste si koupili Digital Edition, sice jste pár korun ušetřili, ale už nikdy jste nemohli do konzole vložit optická média – byli jste odkázáni čistě na digitální distribuci.

Nově však své volby nebudete muset nikdy litovat. U čerstvě představené generace si jednoduše mechaniku dokoupíte kdykoliv poté i s jiným krytem a nacvaknete ji na bok PlayStationu.

Funguje to samozřejmě i obráceně. Pokud se vám tedy u většího PlayStationu 5 nebude líbit nesymetrický vzhled kvůli přítomnosti optické mechaniky, můžete ji jednoduše odpojit, když ji nebudete potřebovat. Využijete v takovém případě jen nový kryt z Digital Edition, který pochopitelně také půjde zakoupit samostatně.

Foto: archiv výrobce

Mechanika je nově odnímatelná

Vyplatí se upgrade?

Vhodné je ovšem zmínit, že majitelé doposud nabízených PlayStationů 5 příliš důvodů k výměně mít nebudou, jde totiž primárně o designovou proměnu, s výkonem se nijak nehýbalo.

V podstatě jediným parametrem, který je v porovnání s předchůdci lepší, je kapacita úložného prostoru – ta narostla z 825 GB na rovný 1 TB. Vzhledem k tomu, že úložiště lze relativně snadno zvětšit už u předchozích pětek na ještě vyšší hodnotu, patrně toto nebude důvod k upgradu.

Případní zájemci musí počítat i s tím, že v balení bude pouze horizontální stojánek, vertikální se bude nabízet jako volitelné příslušenství za cenu 29,99 eura (737 Kč). Předchozí generace přitom měla pouze jeden stojánek v balení, který bylo možné využít pro oba zmiňované režimy.

Představení původní televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

Rozpůlili gamepad a doprostřed dali obrazovku. Sony odhalilo Portal

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám