Hlavní obsah

Rozpůlili gamepad a doprostřed dali obrazovku. Sony odhalilo Portal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co vznikne, když rozpůlíte gamepad pro PlayStation 5 a mezi tyto dvě půlky vložíte obrazovku? Ne, opravdu takto nezačíná žádný vtip ani chyták. Přesně tak totiž vypadá nový přenosný herní systém PlayStation Portal, který společnost Sony ve středu odhalila. Jde o zajímavé příslušenství k pětkové konzoli od japonského herního giganta.

Foto: archiv výrobce

PlayStation Portal

Článek

Právě ovladač DualSense je považován za jedno z nejlepších vylepšení, které konzole PlayStation 5 přinesla. Jak již samotný název napovídá, bezdrátový ovladač se snaží zapojit do hry další smysl, a to konkrétně hmat. Tento gamepad nabízí místo obyčejných vibrací haptickou odezvu. Ovladač se tedy chvěje v ruce podle toho, co se zrovna děje na obrazovce.

Hráči si novinku velmi oblíbili, a tak není divu, že se nový herní systém Portal designem ovladačů inspiroval. Přejímá i většinu jeho funkcí, a to včetně zmiňované haptické odezvy. Portal má ale navíc ještě uprostřed rozpůleného gamepadu 8palcový LCD displej, na kterém bude možné hrát prakticky libovolné tituly v rozlišení FullHD (1080p) při 60 snímcích za sekundu.

Foto: archiv výrobce

Ovladač DualSense

Foto: archiv výrobce

PlayStation Portal

Sony drtí v prodeji konzolí Microsoft, Xbox tolik netáhne

Hardware

Nenechte se ale zmást vzhledem, který připomíná plnohodnotný handheld. Portal není samostatná konzole, ale jen přenosný herní systém s funkcí remote play, tedy vzdáleným přehráváním. V podstatě jde o bezdrátový displej s vlastním ovladačem, který prostřednictvím domácí wifi připojíte ke svému PlayStationu 5.

Hrát své oblíbené tituly tak budete moci kdekoliv, kde bude dosah wifi, aniž byste museli zapínat televizor. V domácnostech o více členech by tak měly skončit neustálé hádky o to, zda na televizoru poběží oblíbený seriál, nebo nejnovější videohra. Když nebudete moci hrát na TV, jednoduše vezmete Portal a budete se dál oddávat herním radovánkám.

Jak je z řádků výše patrné, hrát třeba venku prostřednictvím mobilního připojení ale možné nebude. Klíčovou podmínkou pro funkčnost tohoto systému je možnost přístupu k PlayStationu 5 prostřednictvím wifi.

Dorazí nejspíše ještě letos

Sony doporučuje internetové připojení s rychlostí alespoň 5 Mb/s, pro optimální zážitek je však nutná rychlost třikrát vyšší, tedy 15 Mb/s. Vyšší rychlost bude potřeba obzvláště pro náročnější tituly.

PlayStation Portal by se měl objevit na pultech obchodů ještě letos, patrně před Vánocemi. Cena byla stanovena na 199 dolarů (4420 Kč). Lze očekávat, že po započítání DPH budou tuzemské obchody nabízet novinku za zhruba 5400 Kč.

Na přesné informace o dostupnosti a ceně pro český trh si ale budeme muset ještě počkat.

Podle nákupního rádce Zboží.cz lze aktuálně sehnat konzoli PlayStation 5 už od 11 940 Kč, verze Digital Edition bez optické mechaniky přitom vyjde jen o pár stovek levněji, ceny startují na 10 175 Kč.

Představení televizní konzole PlayStation 5 od SonyVideo: archiv výrobce

PlayStation 5 pokořil další milník. Hráči koupili už přes 41 milionů konzolí

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám