Hlavní obsah

Evropský parlament chce prosadit lepší ochranu dětí při hraní videoher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament (EP) chce zajistit lepší ochranu hráčů videoher a donutit vývojáře, aby umožnili rodičům lépe kontrolovat při hraní své děti a mimo jiné jim zabránit v nakupování dodatečných placených služeb. Příslušnou zprávu, která vyzývá Evropskou komisi ke zpřísnění pravidel, schválili ve středu ve Štrasburku europoslanci. Podle jejich dat hraje v EU videohry převážná většina dětí a mladých lidí, ve věkové skupině od 11 do 14 let si videohrami krátí čas 84 procent teenagerů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Evropští zákonodárci mimo jiné žádají, aby díky novým pravidlům mohli rodiče snadněji získat přehled o tom, jaké hry jejich děti hrají a jak dlouhý čas tím tráví, a také mohli lépe dohlížet na to, jestli jim autoři her budou nabízet placené doplňky. „Když je dítě nuceno zaplatit, aby si mohlo zahrát, je to špatně. Proto prosazujeme, aby tyto dodatečné placené služby mohli rodiče v nabídce úplně vypnout,“ komentovala návrh česká místopředsedkyně EP Dita Charanzová.

„Naše zpráva zdůrazňuje zásluhy tohoto novátorského odvětví, ale také rizika, která musíme mít na paměti, jako je třeba vliv hraní na duševní zdraví. To je něco, co může ovlivnit zvláště mladé hráče,“ řekla v plénu parlamentu autorka zprávy, španělská europoslankyně ze socialistické frakce S&D Adriana Maldonadová Lópezová. Pro její návrh nakonec hlasovalo 577 zákonodárců.

Americké školy žalují Instagram a TikTok. Kvůli zdraví dětí

Internet a PC

Zpráva zdůrazňuje, že spotřebitelé by měli dostat jednoduše pochopitelnou formou veškeré informace o hře předem, a to včetně informací o tom, zda se jim v průběhu hry budou nabízet jakékoli placené doplňky. Ty mají často podobu takzvaných loot boxů, tedy jakýchsi balíčků, které můžou ve hře pomoci a které se nabízejí i výměnou za platbu.

EP také naléhá na to, aby autoři her věnovali větší pozornost genderové vyváženosti a vyhýbali se genderovým stereotypům. „Těší mě přijetí této zprávy, protože jsme do ní prosadili i doporučení, která by měla omezit hypersexualizaci ženských postav ve videohrách. Je nepřijatelné, že jsou zobrazovány jako sexuální objekty,“ uvedla Anne-Sophie Pelletierová z levicové frakce GUE/NGL.

V Dánsku mají policejní jednotku

Patrně nejdál jsou v ochraně dětí ve hrách v Dánsku, kde od loňska funguje Politiets Online Patrulje (Police Online Patrol), která působí na internetu. Ochránci zákona mají za úkol hrát nejpopulárnější tituly a vést dialog s dalšími hráči, především s dětmi a mladistvými, které se snaží vzdělávat v otázkách internetové bezpečnosti.

Účty mají například v titulech Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite a Minecraft. Lze nicméně předpokládat, že postupem času přibudou herní profily i v dalších titulech. O vytvoření digitální hlídkové jednotky usilovala ještě před jejím vznikem dánská vláda, která dlouhodobě poukazuje na to, že internet může být především pro děti velmi nebezpečné hřiště.

Foto: archív dánské policie

Politiets Online Patrulje (Police Online Patrol) je název dánské policejní jednotky, která působí na internetu.

Přiměli hráče k nechtěným nákupům? Epic zaplatí 520 milionů dolarů za urovnání obvinění

Hry a herní systémy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám