Hlavní obsah

Čtyři bezpečnostní rizika virtuálního vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Technologičtí giganti se v poslední době předhánějí ve svých plánech na metaverse. Bezpečnostní experti nicméně již nyní varují, že nový virtuální vesmír, který je často označován jako nástupce internetu, přinese i řadu bezpečnostních rizik.

Foto: Profimedia.cz

K metaversu se lidé budou připojovat prostřednictvím helem pro virtuální realitu.

Článek

Metaverse má být místem, kde se budou lidé potkávat, obchodovat a hrát hry. Půjde v podstatě o virtuální svět, do kterého se budeme připojovat prostřednictvím helem pro virtuální realitu – ty zcela nahradí obrazovky chytrých telefonů a počítačů.

Ambice na tvorbu metaversu již veřejně přiznaly největší technologické společnosti, jmenujme alespoň Meta (Facebook), Microsoft a Epic Games.

Epic chce virtuální svět, Facebook rovnou celý vesmír

Hry a herní systémy

Experti z antivirové společnosti Kaspersky nicméně poukazují také na bezpečnostní rizika, která nás v metaversu čekají. Tady je přehled čtyř nejzávažnějších:

1. Krádež digitální identity

Citlivá osobní data mají pro kyberzločince na černém trhu cenu zlata již nyní. A to se bavíme pouze o datech, která se dají zneužít přes klasický internet. V metaversu ale budou moci počítačoví piráti ukrást celou digitální identitu, kvůli čemuž se následně budou při jakékoliv činnosti schopní vydávat za někoho jiného. S dostatkem dat pak budou schopni odcizit kryptoměny či drahé virtuální předměty, jako jsou skiny, oblečení apod.

2. Sociální inženýrství

Na internetových seznamkách, ale také v on-line tržištích se běžně setkáváme s lidmi, kteří se vydávají za někoho jiného. A totéž se pochopitelně bude moci stát také v metaversu, kdy se mohou snažit někteří jedinci využít své virtuální profily ke klamání jiných lidí, ale například také ke stalkingu. Ještě větším nebezpečím bude, pokud se necháme uchlácholit avatarem ve virtuálním světě, a pak se s ním pod jakoukoliv záminkou budeme chtít setkat ve skutečnosti.

3. Ohrožení soukromí

Sociálním sítím je často vyčítáno, že připravují uživatele o soukromí. Uživatelé jsou proto často bezpečnostními experty nabádáni, aby byli při zveřejňování jakýchkoliv postů velmi opatrní – například aby na fotografiích z cesty na dovolenou nebyly vidět údaje z pasu nebo čísla letenky. Podobná obezřetnost bude nezbytná také v metaversu.

4. Zranitelné děti

Děti jsou na internetu v řadě případů lovnou zvěří. Nejenže mohou snadno naletět vykutáleným podvodníkům, ale dokonce i pedofilům. Předvídat možné problémy s ohledem na ty nejmenší bude tedy nezbytné v metaversu minimálně stejně důsledně jako na běžném internetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Společnost Facebook se přejmenuje na Meta

Meta – to je nové jméno společnosti Facebook. Ve čtvrtek večer to na konferenci oznámil šéf společnosti Mark Zuckerberg. Nejslavnější sociální síť na světě...

Výběr článků

Načítám