Hlavní obsah

Snadnější opravy zboží. Výbor EP schválil nová pravidla pro výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů ve středu schválil nová evropská pravidla, která by měla být předzvěstí konce zbytečného vyhazování zboží. Zároveň by tato pravidla měla zajistit snazší opravy. Díky směrnici známé jako „právo na opravu“ totiž budou muset výrobci nabízet opravy, pokud nevyjdou dráž než prodej nového zboží. O návrhu budou hlasovat poslanci na plenárním zasedání ve Štrasburku na konci listopadu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Evropští spotřebitelé a podniky běžně vyhazují zboží, které by se dalo opravit. Hromadí se tak odpad a vyhazují součástky, které by se daly znovu použít. Evropská komise proto navrhla směrnici, která zavádí takzvané právo na opravu, které by mělo platit v průběhu i po záruce. Před jejím vypršením budou mít výrobci povinnost nabídnout opravu, pokud není dražší než výměna.

Po záruce se pak u vybraných typů zboží opravy výrazně usnadní. Konkrétně jde o pračky a sušičky, myčky nádobí, ledničky, televize, mobily, stolní počítače a monitory, svařovací zařízení, vysavače a také jízdní kola. Povinnost se týká v první řadě výrobců, pokud ti nejsou v Evropské unii, připadá pak na prodejce.

Budou opravy levnější? EK navrhla zjednodušit převod dat z přístrojů

Internet a PC

Podle europoslance Marcela Kolaji (Piráti), který je členem výboru, nová pravidla ušetří peníze lidem i životní prostředí. „Spousta výrobků, které by šlo opravit, dnes putuje na skládky. To znamená úplně zbytečnou zátěž jak pro peněženky spotřebitelů, tak pro životní prostředí. Pro představu, dnes přichází Evropané kvůli vyhazování zboží, které by šlo snadno opravit, až o 12 miliard eur ročně. Navíc se tak vyprodukuje 35 milionů tun odpadu. Právo na opravu konečně tohle nesmyslné plýtvání zastaví,“ uvedl Kolaja.

Jak český europoslanec uvedl, nově budou muset výrobci například informovat o tom, u jakých produktů musí opravy nabízet. V každé členské zemi by pak měl vzniknout web, který zákazníkům umožní najít si snadno v okolí opraváře. „Ve výsledku bude konečně stejně jednoduché si nechat zboží opravit, jako si koupit nové. A ne jako dnes, kdy je sehnání opraváře mnohdy ‚mission impossible‘,“ dodal Kolaja.

Po hlasování v Evropském parlamentu budou následovat ještě takzvané trialogy, které jsou stěžejní součástí přijímání unijních norem. Na finálním znění tak budou pracovat španělské předsednictví, europoslanci a Evropská komise.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám