Hlavní obsah

Samsung zvýšil zisk o čtvrtinu. Díky čipům a obrazovkám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejský výrobce elektroniky Samsung ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů zvýšil provozní zisk o 26 procent na devět bilionů wonů (176,3 miliardy Kč). Rozšíření práce z domova kvůli pandemii zvýšilo prodej čipů a obrazovek, což vykompenzovalo slabší prodej chytrých telefonů a negativní dopady růstu kurzu wonu k dolaru.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Výsledky jsou v souladu s očekáváním analytiků podle Refinitiv SmartEstimate, kteří v průměru čekali, že firma vytvoří provozní zisk 9,1 bilionu wonů. Výnosy pak největší světový výrobce paměťových čipů a chytrých telefonů zvýšil o 1,9 procenta na 61 bilionu wonů (1,2 bilionu Kč).

Samsung ve své předběžné zprávě žádná další bližší čísla neposkytl. Podrobnější zprávu zveřejní ještě tento měsíc, uvedla agentura Reuters.

Extrémně tenké a stylové. Takové jsou televizory Samsungu pro rok 2021

Hardware

Analytici odhadují, že Samsungu se podařilo zvýšit ve srovnání s předchozím čtvrtletím odbyt čipů, což pomohlo vykompenzovat vliv poklesu cen. Ceny paměťových čipů by se v první polovině letošního roku mohly zotavit, hlavně díky poptávce od výrobců datových center, ale také od výrobců 5G telefonů, notebooků a z automobilového průmyslu. Jižní Korea odhaduje, že vývoz polovodičů z této asijské země letos vzroste o více než deset procent.

Samsung se například dohodl se společnostní Qualcomm, že bude výhradním výrobcem jejího nejvýkonnějšího mobilního čipsetu Snapdragon 888, který se má objevit v letošním roce v těch nejlepších telefonech na trhu. V předchozích letech přitom výkonné čipy od Qualcommu vyráběla konkurenční továrna Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Nejvýkonnější mobilní čipset bude vyrábět Samsung

Hardware

Samsungu podle výzkumné společnosti Counterpoint Research zřejmě klesl za říjen až prosinec ve srovnání s předchozím čtvrtletím odbyt chytrých telefonů o 17,5 procenta. Částečně k tomu přispěla konkurence nového přístroje iPhone 12 od americké firmy Apple a mimořádně vysoký prodej v předchozím čtvrtletí.

Očekává se, že Samsung příští týden představí nový přístroj. Stane se tak dříve než v minulých letech, podle analytiků zřejmě proto, že firma chce zaplnit prostor vzniklý po firmě Huawei. Ta ztrácí podíl na trhu, protože jí americká vláda omezila dodávky.

Zisk podkopal také silný won. Ten snížil hodnotu tržeb ze zahraničí při přepočtu z dolarů na domácí měnu.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám