Hlavní obsah

Samsung odhalí kladivo na nového vládce mobilního světa

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již zkraje nadcházejícího roku by se měly na pultech obchodů objevit první chytré telefony s čipsetem Snapdragon 888, který by se měl stát novým vládcem mobilního světa – půjde totiž o nejvýkonnější mobilní procesor. Ani konkurence ale nezahálí, kladivo na konkurenci chystá například i jihokorejský elektronický gigant Samsung.

Samsung ukáže nový čipset Exynos 12. ledna 2021Video: archív výrobce

 
Článek

Zástupci Samsungu již zveřejnili pozvánku na akci, která by se měla konat 12. ledna příštího roku. Z anotace je patrné, že prim budou hrát právě mobilní čipsety. „Exynos je zpátky,“ hlásá pozvánka.

Žádné další informace však nejsou k dispozici. Podle neoficiálních zpráv by se však mělo jednat o konkurenta právě Snapdragonu 888, jak poznamenal server GSM Arena. Jmenovat by se měl Exynos 2100 a půjde o špičkový osmijádrový čip, který byl vyroben 5nm výrobním procesem.

Výrobci se předhánějí, kdo nabídne jako první nejvýkonnější mobilní čipset

Hardware

Parametrově by tak mělo jít o velmi podobný čip, jako je Snapdragon 888, za kterým stojí společnost Qualcomm. Podotkněme, že Qualcomm si najal na výrobu své vlajkové lodi právě jihokorejský Samsung.

Zatímco Exynosy se objeví výhradně v telefonech a tabletech značky Samsung, Snapdragony budou vybaveny i modely konkurenčních výrobců. První by si měly odbýt premiéru hned v lednu.

Co umí Snapdragon 888?

Svou architekturou vychází Snapdragon 888 z letošního top modelu Snapdragon 865, proti němu by měl ale nabídnout citelně vyšší výkon. Celkem osm jader je tedy rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

U nového Snapdragonu 888 ještě přesné takty nebyly zveřejněny, výrobce nicméně tvrdí, že výpočetní výkon je o 25 procent vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například ve hrách o 35 procent.

Foto: archív výrobce

Snapdragon 888

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám