Hlavní obsah

Nejvýkonnější mobilní čipset bude vyrábět Samsung

Novinky, huj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkraje prosince se ukázal výkonný mobilní čipset Snapdragon 888, který v příštím roce bude představovat to nejlepší v nabídce společnosti Qualcomm. Přestože tento procesor bude tepat v telefonech různých výrobců, vyrábět ho bude exkluzivně Samsung.

Foto: archív výrobce

Snapdragon 888

Článek

To je poměrně překvapivé, neboť předchozí vlajkovou loď – Snapdragon 865 – vyráběla konkurenční továrna Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Nyní však volba padla na Samsung.

Souviset to může s tím, že drtivou většinu výrobních kapacit 5nm procesu si u TSMC zamluvila na příští rok společnost Apple. Ta stejnou technologií vyrábí svůj čipset Apple M1. Americký počítačový gigant má pro nadcházející rok objednáno 80 procent výrobních kapacit.

Apple to myslí s vlastními čipy vážně, zamluvil si většinu výrobních kapacit

Hardware

Samsung má nicméně s výrobou čipů také velmi bohaté zkušenosti. Sám si totiž do některých svých telefonů vyrábí vlastní procesory exynos, které se běžně objevují i ve vlajkových lodích jihokorejského elektronického gigantu.

Svou architekturou vychází Snapdragon 888 z letošního top modelu Snapdragon 865, proti němu by měl ale nabídnout citelně vyšší výkon. Celkem osm jader je tedy rozděleno do tří skupin. Nejvyšší výkon podává jedno jádro Cortex-X1, kterému sekundují další tři výkonná jádra Cortex-A78. Další čtyři jádra Cortex-A55 pak vynikají především svým úsporným provozem.

U nového Snapdragonu 888 ještě přesné takty nebyly zveřejněny, výrobce nicméně tvrdí, že výpočetní výkon je o 25 procent vyšší než v případě Snapdragonu 865. Ještě dramatičtější je nárůst grafického výkonu, díky jednotce Adreno 660 stoupl výkon například ve hrách o 35 procent.

První telefony s čipsetem Snapdragon 888 se na pultech obchodů objeví v příštím roce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám