Hlavní obsah

Při práci na počítači budeme šlapat, odhaluje Acer budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Acer ukázala minulý týden na veletrhu CES v americkém Las Vegas celou řadu zajímavých novinek. Mezi záplavou kancelářských, multimediálních a v neposlední řadě také herních počítačů i notebooků budilo pozornost především zařízení eKinect BD 3, které využívá energii vytvořenou šlapáním k nabíjení notebooků či jiných elektronických zařízení.

Foto: archiv výrobce

Ekologický stůl eKinect BD 3

Článek

Může to vypadat jako sofistikovaná vychytávka z nějakého sci-fi filmu, kde lidé přišli kvůli útoku mimozemské civilizace na planetu o všechny zdroje elektřiny, a tak si ji mohou vyrábět už jen sami. Ve skutečnosti jde však o ekologický stůl, který nám dovolí si při práci na počítači pořádně protáhnout svaly.

Inspirace v rotopedech je u modelu eKinect BD 3 patrná na první pohled. Na rozdíl od modelů, které dnes můžete běžně zakoupit v obchodech se sportovním náčiním, má však novinka od Aceru místo řídítek přidělanou desku stolu.

Plocha vyrobená z recyklovaného plastu je dostatečně velká, aby se vám na ni pohodlně vešel notebook i s myší a dalšími periferiemi. Součástí celého setu je pochopitelně i sedadlo, které je možné výškově nastavovat. Stejně tak je možné manipulovat s výškou stolu.

Herní notebook Acer Predator se chlubí 3D obrazem. Speciální brýle netřeba

Hardware

Až 75 wattů

K dispozici jsou dva porty USB-A a jeden s rozhraním USB-C, právě prostřednictvím nich je možné nabíjet jednotlivá mobilní zařízení. Při šlapání se na zadní straně kola navíc rozsvítí LED indikátor nabíjení, abyste na první pohled věděli, že dochází k přeměně kinetické energie.

„Když jezdec šlape do pedálů, přeměňuje eKinect kinetickou energii na elektrický náboj. Jedna hodina nepřetržité jízdy na kole při 60 otáčkách za minutu na stole dokáže vygenerovat 75 wattů vlastní energie. Využitelná energie se pak využívá k nabíjení notebooků a dalších zařízení, takže uživatelé mohou pracovat a zároveň zůstat aktivní,“ přiblížili přednosti novinky zástupci Aceru.

Foto: archiv výrobce

Ekologický stůl eKinect BD 3

Stůl je navíc možné připojit bezdrátově i k mobilu. „Uživatelsky přívětivá doprovodná aplikace eKinect poskytuje v reálném čase informace o délce jízdy, vzdálenosti a rychlosti a zároveň udává odhadovaný počet spálených kalorií a wattů, které při šlapání vznikly. Pro přesnější sledování mohou jezdci ve svých profilech v aplikaci zadat osobní údaje, jako je výška, hmotnost, pohlaví a věk. Zaznamenává také historii tréninků, aby uživatelé mohli sledovat své pokroky a porovnávat výsledky v čase,“ uzavřeli zástupci Aceru.

Na evropský trh chce Acer novinku přinést letos v červnu. Operuje přitom s cenovkou 999 eur (23 990 Kč), v Česku však po připočítání DPH a nákladů na dovoz bude patrně cenovka o něco vyšší. Přesná cena i dostupnost nicméně bude oznámena až později.

Místo televizoru projektor. Acer cílí s novinkami na hráče

Hardware

Reklama

Související témata:

Související články

Boj o nejvýkonnější počítačové srdce

Čipoví giganti AMD a Intel ukázali světu svou nejnovější generaci procesorů. Tato nová srdce počítačových sestav nastavují úplně novou laťku výkonu, cílí na...

Výběr článků

Načítám