Hlavní obsah

Před lety bylo potřeba několik výplat. Jak se měnily ceny počítačů za 30 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupit si dnes počítač z výplaty není vůbec žádný problém. Před třemi dekádami tomu tak ale nebylo. Tehdy si případní zájemci museli připravit klidně i několik celých výplat, aby si mohli svůj vytoužený výpočetní stroj pořídit. V novém tisíciletí sice ceny spadly, ale ve srovnání s dnešním trhem by je za příznivé označil málokdo. Teprve při pohledu do dobových ceníků si uvědomíme, jak vlastně tehdy bylo pro technické nadšence draho.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadaly typické sestavy v 90. letech

Článek

Situaci na trhu v polovině devadesátých let jasně ilustruje leták s nabídkou Dream PC (Snových počítačů), který vyšel v časopisu Score.

V něm se základní sestava zvaná Avenger nabízela za bezmála 52 tisíc korun. Za tuto částku případní zájemci získali procesor AMD 5×86 taktovaný na 133 MHz. Celý stolní počítač měl k dispozici 1,08GB pevný disk, 8 MB operační paměti a součástí dodávky byl i 14palcový monitor s rozlišením 1024 × 768 obrazových bodů.

Pokud si lidé sáhli ještě citelně hlouběji do kapsy, mohli získat to nejlepší, co bylo tehdy k dostání. Za 162 700 Kč se nabízela sestava Predátor. Ta byla vyzbrojena procesorem Intel Pentium, který udával pracovní tempo při frekvenci 166 MHz. Pevný disk měl kapacitu 2,1 GB a operační paměť 32 MB. Stejně jako Avenger běžel i tento model na operačním systému Windows 3.11.

Foto: archív magazínu Score

Nabídka nových počítačů z první poloviny 90. let

Počítače a notebooky mají nižší cenovky. Inflaci navzdory

Hardware

Průměrný plat osm až deset tisíc

Je potřeba si přitom uvědomit, že průměrný plat tehdy činil zhruba osm až deset tisíc, konkrétně to bylo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) 8307 Kč v roce 1995 a o rok později 9825 Kč. Je tedy evidentní, že vlastní počítač si mohl tehdy dovolit málokdo.

Jedním dechem je však nutné uvést, že uvedená nabídka v podstatě představuje to nejlepší na tehdejším trhu. Existovaly tedy i levnější stroje. „Asi nejlevnějším počítačem, který se prodával před 30 lety, byl Didaktik M. Vyráběl se na Slovensku a stál méně než deset tisíc korun,“ zavzpomínal pro Novinky.cz sběratel historických počítačů Štěpán S.

„V Česku se běžně vyskytovaly i počítače značky Amiga. Tam už se ale cena vyšplhala i přes 30 tisíc korun. Ten měl pochopitelně vyšší výkon,“ doplnil s tím, že v dnešní době by se ale i tato výkonnější sestava mohla přirovnat svým výkonem například k obyčejnému routeru – tedy k bráně do světa internetu, kterou má drtivá většina tuzemských domácností doma.

ARCHIVNÍ VIDEO: Jak se změnily počítače za 25 letVideo: Novinky

S novým tisíciletím ceny spadly

V novém tisíciletí byla cenová nabídka příznivější, jak je patrné z dobových ceníků e-shopu CZC. Podle nich bylo možné běžně skládanou PC sestavu pro domácnosti koupit v roce 2001 za zhruba 30 000 Kč. K této částce je nutné připočítat ještě náklady na monitor ve výši 9000 Kč.

To jinými slovy znamená, že za méně než dekádu počítače zlevnily natolik, že za zhruba 40 000 Kč jste bez problémů sehnali celou počítačovou sestavu – i s klávesnicí a myší. Samozřejmě celkové náklady mohly ještě narůst, pokud jste se rozhodli koupit nějaké další periferie či tiskárnu.

Ani to ale nemění nic na tom, že v roce 2001 průměrná mzda činila podle dat ČSÚ 14 793 Kč. Za pouhých pět let tedy platy poskočily o bezmála pět tisíc korun. I tenkrát jste ale potřebovali více než dvě výplaty, abyste si mohli domácí stolní počítač pořídit. V případě výkonných sestav pro hráče to bylo samozřejmě ještě více.

Foto: Profimedia.cz

V první dekádě 20. století se začaly jako doplněk počítačů stále častěji prosazovat tenké LCD panely.

Klidně několik počítačů z jedné výplaty

Pokud se přeneseme do současnosti, v loňském roce činila průměrná mzda 40 353 Kč. Počítače přitom nyní mají ještě nižší cenovky než před lety. Z jedné výplaty si jich můžeme koupit klidně hned několik.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, se totiž ceny těch nejlevnějších stolních počítačů pohybují okolo 6000 Kč. Pokud bychom brali i v potaz tzv. barbone systémy, u kterých se kupuje disk a operační paměť zvlášť, budeme dokonce na poloviční sumě.

Za částku okolo deseti tisíc korun pak máte slušný multimediální stroj. Avizovaných 40 000 Kč, které vám v roce 2001 stačily na běžně skládanou PC sestavu pro domácnosti, dnes stačí už na pořádný herní stroj.

Samozřejmě že v obchodech najdete sestavy s cenovkou převyšující 100 000 Kč i dnes, ale ty necílí zpravidla na běžné uživatele. Určeny jsou především pro profesionály a velmi náročné uživatele.

Výrazně dostupnější jsou také monitory a další příslušenství. Ceny obrazovek pro stolní počítače startují na 1850 Kč, lepší rozlišení a kvalitnější obraz nicméně nabízejí až panely okolo 4000 Kč. To samé platí o myších, klávesnicích a reproduktorech. Základní modely seženete za pár stovek, pokročilejší ale vyjdou klidně i na několik tisíc korun.

Ceny domácích počítačových sestav v průběhu času
RokCena domácí PC sestavyPrůměrný plat
199550 000 Kč8307 Kč
200130 000 Kč14 793 Kč
201015 000 Kč23 951 Kč
202210 000 Kč40 353 Kč

Nejvýkonnější izraelský superpočítač bude určen pro umělou inteligenci

Hardware

Reklama

Související články

Zrychlit PC či notebook je možné i zadarmo

Řada lidí se pod vánočním stromkem radovala z nového počítače či notebooku. Pokud mezi takové šťastlivce nepatříte, nemusíte ještě věšet hlavu. I pár let starý...

Výběr článků

Načítám