Hlavní obsah

Počítače a notebooky mají nižší cenovky. Inflaci navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v loňském roce atakovala rekordní hodnoty, přesto průměrná cena stolních počítačů i notebooků v tuzemsku citelně klesla. Vyplývá to z údajů analytické firmy GfK, podle které za to můžeme vděčit velkým zásobám prodejců z předchozích období.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ceny tedy klesaly především proto, že se obchodníci potřebovali zbavit skladových zásob. Průměrná cena stolních počítačů na českém trhu podle GfK meziročně klesla o 13 procent, v případě notebooků to bylo o čtyři procenta.

Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, se ty nejlevnější notebooky dají pořídit už za 2990 Kč, je to i případ modelu Umax VisionBook. Jen o pár stokorun dráž se prodává Hetrix W14, stojí 3437 Kč.

Zrychlit PC či notebook je možné i zadarmo

Testy

Ceny klasických stolních počítačů startují na 5675 Kč, na takovou sumu vyjde například MSI Cubi N. Za 6324 Kč je pak k mání MSI Pro DP21. Ještě levněji vychází nejrůznější barebone systémy, ke kterým je však nutné dokoupit disk a operační paměť, pořídit se dají už za něco málo přes dva tisíce korun.

Specialitkou jsou i nejrůznější miniPC s cenovkou nižší než tisíc korun, jako je Raspberry Pi. Jde však o značně omezený systém, který není určen pro chod operačního systému Windows. S Linuxem jej lze ale provozovat v podstatě jako stolní počítač.

Jedním dechem je nutné dodat, že od nejlevnějších modelů není možné očekávat to samé jako od výkonnějších bratříčků. V obou kategoriích platí, že ceny těch nejlepších notebooků a stolních počítačů překračují hranici 100 000 Kč.

Tablety zdražily

V případě tabletů je situace jiná. „Zde průměrná cena díky větším a dražším zařízením rostla o téměř deset procent,“ uvedl konzultant GfK David Kajtman.

Podle Zboží.cz ceny tabletů startují na 1828 Kč, vyšplhat se ale mohou klidně až na 72 988 Kč. Tím nejlevnějším tabletem v nabídce je aktuálně Umax VisionBook 8L Plus, naopak nejvíce lidé v současnosti zaplatí za prémiový model – Apple iPad Pro s 12,9palcovým displejem a 2TB úložištěm.

Globální odbyt počítačů a tabletů letos klesne zhruba o 11 procent

Hardware

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám