Hlavní obsah

Apple v prodejích počítačů propadl. A ostatní výrobci s ním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V prvním čtvrtletí tohoto roku se prodalo 56,9 milionu osobních počítačů, což představuje meziroční pokles o 29 %. Tuto informaci zveřejnila výzkumná společnost International Data Corporation (IDC) s tím, že nejvýraznější propad zaznamenala americká společnost Apple. Problémy ale mají i další výrobci, potýkají se s poklesem spotřebitelských výdajů po skončení pandemie covidu-19.

Foto: archív výrobce

Mac mini (2023), ilustrační foto

Článek

Výsledky v prvním letošním čtvrtletí představují návrat do období před koronavirovou pandemií. V prvním čtvrtletí letošního roku bylo prodáno 56,9 milionu PC a v prvním kvartálu roku 2022 asi 80,2 milionu osobních počítačů, podotkl server CNBC.

Jedničkou v prodejích je společnost Lenovo, která však hlásí meziroční pokles v odbytu o 30,3 %. Rekordmanem je v tomto ohledu americký Apple, u kterého poptávka klesla o 40,5 %. Podnik s logem nakousnutého jablka si ale stále drží čtvrtou příčku v globálních statistikách prodejů počítačů.

Pro úplnost dodejme, že druhá pozice patří HP a třetí Dellu. Pátá pak společnosti Asus. Celý trh v meziročním porovnání poklesl téměř o třetinu, přesněji o 29 %. Přesná čísla odbytu za první kvartál letošního i loňského roku naleznete v tabulce na konci článku.

Globální odbyt počítačů a tabletů letos klesne zhruba o 11 procent

Hardware

Blýská se na lepší časy

IDC předpovídá, že trh by se mohl začít později v tomto roce zotavovat a nabrat na síle by mohl v roce 2024, pokud se zlepší ekonomický výhled. IDC očekává nárůst trhu v souvislosti s tím, jak budou chtít lidé obměnit své počítače, například školy se už nyní snaží nahradit opotřebované chromebooky a podniky přecházejí na modernější stroje s Windows 11.

Někteří analytici jsou ale méně optimističtí. Varují před krizí v bankovním sektoru a signály, že americká centrální banka (FED) bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, aby zastavila stále vysokou inflaci.

Analytik Fox Advisors Steven Fox podle Yahoo Finance poukázal na rozsáhlé snižování nákladů napříč společnostmi. Z toho lze podle něj jen těžko usuzovat, že by se trh uzdravoval.

Odbyt počítačů v globálním měřítku (v milionech)
Výrobce1. kvartál 20231. kvartál 2022Meziroční pokles
Lenovo12,7 18,3- 30,3 %
HP12,015,8- 24,2 %
Dell9,513,7- 31,0 %
Apple4,16,9- 40,5 %
Asus3,95,6- 30,3 %
Ostatní14,719,9- 26,0 %
Dohromady56,980,2- 29,0 %

Prodeje nositelné elektroniky propadly. Poprvé v historii

Hardware

Může se vám hodit na Zboží.cz: MacBooky, Notebooky, Počítače HP, Notebooky ASUS

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám