Hlavní obsah

Nejvýkonnější izraelský superpočítač bude určen pro umělou inteligenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Stovky milionů dolarů se chystají investovat Izraelci do stavby nového superpočítače, který bude nejvýkonnější v zemi. Tento cloudový systém by měl uspokojit stále rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence.

Foto: archív výrobce

Vizualizace superpočítače Israel-1

Článek

O stavbě nového superpočítače informovala společnost Nvidia. Právě tento americký podnik, který si drží pozici nejhodnotnějšího výrobce čipů na globálním trhu, totiž bude odpovědný za dodání hlavních komponent a následnou kompletaci.

Volba na Nvidii nepadla náhodou, americký výrobce totiž dodal tisíce grafických procesorů už pro stavbu chatovacího robota ChatGPT, který je aktuálně považován za jeden z nejpokročilejších modelů umělé inteligence vůbec.

Jak umělá inteligence změní pracovní den

Internet a PC

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

V povozu ještě letos

Očekává se, že práce na novém izraelském superpočítači nezaberou více než půl roku. Podle zveřejněných plánů by měl být totiž spuštěn ještě v letošním roce, jak uvedla agentura Reuters.

Jmenovat se bude Israel-1 a bude disponovat výkonem až osm exaflopů, čímž se řadí mezi nejrychlejší superpočítače na světě určené pro aplikace umělé inteligence. V praxi by tak měl být schopný tento stroj provést osm trilionů výpočtů za sekundu.

Kdybyste takový výkon chtěli po noteboocích, potřebovali byste téměř 500 000 moderních strojů, aby se výkonu nového superpočítače vyrovnaly.

Viceprezident společnosti Nvidia Gilad Shainer zdůraznil, že americký čipový gigant nepracuje na superpočítači sám. Navázal kvůli tomu spolupráci s více než 800 izraelskými start-upy a má za sebou týmy desítek tisíc softwarových inženýrů.

„Generativní umělá inteligence je v současné době všudypřítomná. Je nezbytné mít k dispozici prostředky pro trénování na rozsáhlých datových souborech. Tento rozsáhlý systém nám skutečně umožní provádět trénování mnohem rychleji, vytvářet různé modely a hledat řešení pro komplexní problémy,“ prohlásil Shainer.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC několik let.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Superpočítačové centrum v Ostravě bude hostit kvantový počítač

Hardware

Reklama

Související články

USA ochromují Číně výrobu čipů

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v minulých dnech zavedla přísná pravidla v oblasti čipů, čímž výrazně omezila jejich výrobu v Číně. Západní...

Výběr článků

Načítám