Hlavní obsah

Globální odbyt počítačů a tabletů letos klesne zhruba o 11 procent

Needham

Celosvětový odbyt osobních počítačů a počítačových tabletů se v letošním roce sníží o 11,2 procenta na 403,1 milionu přístrojů, a to kvůli klesající poptávce a zhoršujícím se makroekonomickým podmínkám. V pondělí to předpověděla výzkumná společnost International Data Corporation (IDC).

Foto: Kevin Coombs, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Organizace tak výrazně zhoršila svou prosincovou prognózu, která na letošní rok počítala s odbytem 429,5 milionu přístrojů. V příštím roce IDC nyní očekává nárůst odbytu o 3,6 procenta na 417,7 milionu přístrojů.

IDC upozornila, že poptávku spotřebitelů po osobních počítačích a tabletech už nepodporují opatření proti šíření koronaviru, kvůli kterým lidé trávili více času doma. Na spotřebitelskou poptávku má navíc negativní dopad celosvětový vzestup inflace, který podkopává kupní sílu spotřebitelů.

„Světlým bodem zůstane komerční poptávka, a to ze strany podniků i škol,“ uvedl nicméně analytik IDC Jitesh Ubrani. Tato poptávka se podle něj trvale zvýšila v důsledku rozmachu práce z domova a většího využívání počítačových zařízení při výuce.

Celosvětový odbyt osobních počítačů se podle IDC v letošním roce sníží téměř o 11 procent na 260,8 milionu přístrojů. Odbyt počítačových tabletů podle prognózy klesne zhruba o 12 procent na 142,3 milionu přístrojů.

Odbyt osobních počítačů loni ve světě klesl o více než 16 procent

Hardware

Odbyt smartphonů také klesne

IDC předpokládá, že celosvětový odbyt chytrých telefonů letos proti minulému roku klesne o 1,1 procenta na zhruba 1,19 miliardy přístrojů. Původně přitom výzkumníci odhadovali, že se letos globální dodávky smartphonů zvýší o 2,8 procenta.

Zhoršení výhledu odůvodnila IDC především „pokračující slabou poptávkou a přetrvávajícími makroekonomickými problémy“.

„Stoupající náklady a komplikace v podobě nevalné spotřebitelské poptávky nutí výrobce být ohledně roku 2023 opatrnými. Přestože nyní konečně přicházejí pozitivní zprávy z Číny ohledně znovuotevírání tamní ekonomiky, přetrvává stále velká nejistota,“ komentovala aktuální vyhlídky analytička IDC Nabila Popalová.

Podle nejnovější zprávy se oživení poptávky očekává až v průběhu příštího roku, kdy by se měly dodávky zvýšit o 5,9 procenta. „Jsme však i nadále přesvědčeni, že v příštím roce se trh vrátí k růstu,“ doplnila Popalová.

Vyhlídky nejsou růžové. Odbyt smartphonů letos ještě klesne

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám