Hlavní obsah

Vyhlídky nejsou růžové. Odbyt smartphonů letos ještě klesne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výzkumná společnost International Data Corporation (IDC) původně předpokládala, že se letos globální dodávky smartphonů zvýší o 2,8 procenta. Nakonec ale výzkumníci svou prognózu upravili – celosvětový odbyt chytrých telefonů letos proti minulému roku klesne o 1,1 procenta na zhruba 1,19 miliardy přístrojů.

Foto: archív výrobce

Nejúspěšnějším prodejcem smartphonů byl loni Samsung.

Článek

Zhoršení výhledu odůvodnila IDC především „pokračující slabou poptávkou a přetrvávajícími makroekonomickými problémy“.

„Stoupající náklady a komplikace v podobě nevalné spotřebitelské poptávky nutí výrobce být ohledně roku 2023 opatrní. Přestože nyní konečně přicházejí pozitivní zprávy z Číny ohledně znovuotevírání tamní ekonomiky, přetrvává stále velká nejistota,“ komentovala aktuální vyhlídky analytička IDC Nabila Popalová.

Podle nejnovější zprávy se oživení poptávky očekává až v průběhu příštího roku, kdy by se měly dodávky zvýšit o 5,9 procenta. „Jsme však i nadále přesvědčeni, že v příštím roce se trh vrátí k růstu,“ doplnila Popalová.

Češi mají doma 12 milionů starých mobilů

Mobil

Samsung první, Apple druhý

Už předminulý měsíc výzkumníci z IDC uvedli, že během loňského roku se odbyt smartphonů snížil o 11,3 procenta na zhruba 1,21 miliardy přístrojů. To představuje nejhorší výsledky od roku 2013.

Prvenství si navzdory poklesu prodejů udržela jihokorejská společnost Samsung. Druhá příčka v globálních statistikách patřila americkému Applu, třetí pak čínskému výrobci Xiaomi.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Smartphony Samsung, iPhone, Smartphony Xiaomi

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám