Hlavní obsah

Patentový spor v USA vyšel Apple draho, stahuje z obchodů nejnovější hodinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hitem letošní vánoční sezony měly být dvoje nové chytré hodinky Apple Watch Series 9 a Watch Ultra 2. Americký technologický gigant je však krátce před Vánocemi musí stáhnout v USA z nabídky kvůli probíhajícímu patentovému sporu. Informovali o tom přímo zástupci společnosti.

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 9Video: archiv výrobce

 
Článek

Z americké mutace internetového obchodu společnosti Apple budou nové chytré hodinky staženy již 21. prosince. V kamenných obchodech pak přesně na Štědrý den, tedy 24. prosince. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Opatření se nicméně týká skutečně jen amerického trhu, alespoň zatím. V Česku a dalších zemích tedy budou nové hodinky s logem nakousnutého jablka dostupné i nadále.

Konec patentové války, společnosti Apple a Ericsson se dohodly

Internet a PC

Toto opatření je přímou odezvou na nedávné rozhodnutí americké Komise pro mezinárodní obchod (ITC – International Trade Commission). Ta ve svém říjnovém verdiktu uvedla, že technologie pro monitorování hladiny kyslíku v krvi, která je implementována v těchto hodinkách, porušuje patenty společnosti Masimo.

„Lhůta pro přezkoumání rozhodnutí skončí až 25. prosince, Apple přesto podniká preventivní opatření pro případ potvrzení verdiktu,“ stojí v prohlášení společnosti Apple.

Americký technologický gigant doplnil, že s rozhodnutím ITC „důrazně nesouhlasí a snaží se využít řadu právních a technických možností, aby zajistil dostupnost hodinek Apple Watch pro své zákazníky“.

Opatření nicméně přichází v době, kdy se rozhodnutí ITC dostává pod drobnohled administrativy amerického prezidenta Joea Bidena, která má možnost zasáhnout v případě potenciálního zákazu dovozu těchto hodinek, neboť jsou vyráběny mimo území Spojených států.

Co umějí nové hodinky?

A co nové chytré hodinky umějí? Devítková série Apple Watch nabídne v první řadě vyšší výkon, uvnitř se ukrývá výkonnější čip Apple S9. 

Vyšší výkon otevírá hodinkám nové možnosti. Například požadavky na Siri nejsou směřovány prostřednictvím hodinek do připojeného iPhonu, ale jsou zpracovávány přímo v hodinkách.

Foto: archiv výrobce

Apple Watch Series 9

Hodinky sice vypadají na první pohled stejně jako předchozí generace, ale nabízejí úplně nový způsob ovládání – dvojité poklepání (double tap). To je v praxi velmi užitečné, například pro přijetí hovoru se nemusíte dotýkat obrazovky, jednoduše dvakrát poklepete palcem a ukazováčkem na sebe na té ruce, na které nosíte hodinky. Využít se to dá i na další funkce hodinek, zastavení hudby, budíku apod.

Dotykový displej hodinek umí pracovat s jasem od jednoho do 2000 nitů, což je vyšší hodnota než u předchůdce. Obrazovka hodinek z deváté generace by tak měla být lépe čitelná na ostrém slunci.

Vylepšení se dočkalo také rozpoznávání řeči, které je podle zástupců Applu o 25 % lepší než u předchozí generace.

Šikovnou vychytávkou je i nová možnost hledání připojeného iPhonu – přímo na displeji hodinek uvidíte vzdálenost i směr, kde se váš chytrý telefon nachází.

Baterie u modelu Watch Series 9 vydrží 18 hodin v normálním režimu. V úsporném režimu pak až dvakrát déle, tedy až 36 hodin.

Špičková odolnost

Vylepšen byl také vrcholný model Watch Ultra, který má nově v názvu číslovku dvě. Ultra 2 staví na stejném čipu jako Watch Series 9, tedy na procesoru Apple S9. Nechybí ani podpora dvojitého poklepání (double tap) pro snadnější ovládání hodinek. Displej se chlubí svítivostí 3000 nitů.

Foto: archiv výrobce

Apple Watch Ultra 2

Baterie u modelu Watch Ultra 2 vydrží 36 hodin v normálním režimu. V úsporném režimu se mohou majitelé těšit až na dvojnásobnou hodnotu, tedy na výdrž až 72 hodin.

Prémiový model myslí také na sportovce, dovede například analyzovat techniku běhu, a to včetně oscilace nohou. Nasbíraná data následně zanalyzuje a vyhodnotí, jak by mohl uživatel dosáhnout lepších výsledků. Druhá generace přináší také softwarové vychytávky, hodinky se více zaměřují na cyklistiku, potápění a běh.

Hodinky by díky titanovému tělu měly být velmi odolné, displej je chráněn safírovým sklíčkem a nabízí největší pracovní plochu, jakou jsme doposud u hodinek od Applu viděli, ciferník je vsazen do 49mm pouzdra. Model Ultra je plně vodotěsný a splňuje armádní certifikaci odolnosti MIL-STD-810H. Chlubí se zabudovanou GPS anténou či hloubkoměrem. V nouzových situacích přijde vhod i zabudovaná siréna.

Za redukci k iPhonům 15 chce Apple 890 Kč. V obchodech stojí dvě stovky

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám