Hlavní obsah

Samsung musí zaplatit 300 milionů dolarů za porušení patentů, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marshall

Jihokorejský Samsung musí zaplatit více než 300 milionů USD, což představuje zhruba 6,5 miliardy Kč, kvůli porušení patentů americké firmy Netlist. Alespoň takový je verdikt soudu v Marshallu v americkém státě Texas, který byl vynesen na konci minulého týdne. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Logo společnosti Samsung

Článek

Kolečko soudních tahanic odstartovala společnost Netlist v roce 2021, když obvinila Samsung z porušení pěti patentů týkajících se paměťových modulů pro výkonné počítače. V rámci této žaloby požadovala odškodné ve výši 404 milionů dolarů (téměř 8,6 miliardy korun).

Samsung se měl k technologiím podle právníka Netlistu dostat v rámci spolupráce na jiném projektu.

Nokia podepsala novou patentovou smlouvu se Samsungem

Mobil

Samsung nicméně od začátku sporu tvrdil, že patenty nejsou platné a že jeho technologie je odlišná od vynálezů Netlistu. Porota však po šestidenním jednání a po prozkoumání všech předložených důkazů dospěla k závěru, že jihokorejský podnik patenty firmy Netlist úmyslně porušil.

Ani jedna ze společností se k nejnovějšímu verdiktu oficiálně ještě nevyjádřila.

Agentura Reuters nicméně poukázala na to, jaké bude mít rozhodnutí soudu dopady. Zatímco pro Netlist to znamená obrovský finanční příliv a posílení její pozice nejen v oblasti paměťových modulů, pro Samsung to může mít značný dopad na jeho image a v konečném důsledku i na výrobu. Samsung je totiž v současnosti největším světovým výrobcem paměťových čipů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám