Hlavní obsah
Online

Žádná revoluce, jen evoluce. Apple odhalil vylepšené MacBooky Pro a iMac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino
Aktualizováno

V noci na úterý středoevropského času se v americkém Cupertinu konala velká tiskovka společnosti Apple, na které americký technologický gigant odhaloval nové produkty s logem nakousnutého jablka. Novinky.cz sledovaly slavnostní akci v on-line reportáži.

Živě: Apple odhaluje novinky pro předvánoční sezonuVideo: Apple

 
Článek

Co přesně bude k vidění, tajil Apple do poslední chvíle. Ani pár desítek minut před začátkem tiskové konference nedokázal nikdo s jistotou říci, jaké novinky budou na akci k vidění.

Nakonec se ale potvrdily dřívější úniky, že prim budou hrát počítače s logem nakousnutého jablka. Na tablety se ale na slavnostní akci překvapivě nedostalo.

Konec on-line reportáže

Na pódiu vystoupil opětovně šéf Applu Tim Cook, který už pouze shrnuje všechny novinky, kterých jsme se na slavnostní akci v americkém Cupertinu dočkali.

On-line reportáž je u konce. Děkujeme za pozornost.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook

Evoluce místo revoluce

Čekali jste nové iPady? Na ty se bohužel během říjnové tiskovky nedostalo. Vše se točilo okolo nových čipů z rodiny M3, které Apple integroval do svých přenosných počítačů MacBook Pro i all-in-one sestavy iMac.

Všechny představené stroje přitom vypadají prakticky na chlup stejně jako předchůdci, rozdíl je hlavně v útrobách – tedy v použití výkonnějších součástek. Jedinou drobnou výjimkou je MacBook Pro, který je možné nově zakoupit v černočerné barvě.

Je nicméně evidentní, že tato tiskovka byla spíše evolucí stávajících produktů. Žádných revolučních novinek jsme se tentokrát bohužel nedočkali.

Vypadají stejně, ale jsou rozdílné

Nový iMac je svým vzhledem prakticky k nerozeznání od svého předchůdce, který si odbyl premiéru již v roce 2021. Je to dáno tím, že všechny součástky se v obou případech podařilo vtěsnat do 24palcové Retina obrazovky.

Nová generace iMaců bude vybavena pouze základním čipem Apple M3, výkonnější provedení M3 Pro a M3 Max si Apple schovává patrně pro své další stolní sestavy. Koneckonců iMac cílí na běžné uživatele, kterým by měl výkon i základního čipu M3 bohatě dostačovat.

Na výběr budou mít případní zájemci celou plejádu barevných provedení, která půjdou barevně sladit i s bezdrátovou klávesnicí a myší. Design je zkrátka něco, co Apple opravdu umí.

All-in-one sestavy s logem nakousnutého jablka budou disponovat až 24 GB operační pamětí a až 2TB úložištěm.

Foto: archiv výrobce

Apple iMac

Nové srdce dostane také iMac

Po špičkových laptopech řady Pro Apple odhaluje také svou vylepšenou all-in-one sestavu iMac.

Foto: archív výrobce

Apple iMac

Nová barva, nižší cenovky

MacBooky Pro přijdou na trh ve zcela nové barvě. Jedinci, kteří toužili po tmavších odstínech, měli na výběr pouze tmavě šedou barvu, letošní generaci ale Apple oblékl do černočerné. A vypadá opravdu povedeně!

Apple také prozradil, že u nové generace nasadí atraktivnější cenovku, než jsme byli zvyklí u předchozí generace. Přesné ceny pro český trh nicméně budou oznámeny až později.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro

Dva nové MacBooky Pro

Premiéru si odbyly na slavnostní akci hned dva modely špičkového MacBooku Pro, liší se především obrazovkou – jeden má 16palový displej a druhý pak 14palcový.

S novou řadou Apple dává jasně najevo, že větší MacBook Pro je určen pro profesionální nasazení při práci. Zatímco 14palcový model půjde koupit se základním čipem Apple M3, větší bratříček bude k dispozici jen s výkonnějšími modely M3 Pro a M3 Max. To se pochopitelně podepíše na výsledné cenovce.

MacBook Pro bude moci disponovat až 128 GB operační paměti, což byla doposud výsada jen těch nejvýkonnějších stolních počítačů od Applu.

Obrazovka má v obou případech menší rámečky, takže na proporcích zařízení se nárůst obrazové plochy nijak dramaticky nepodepsal. Oba MacBooky Pro mají výřez v displeji, v horní části je ostrůvek s čelní kamerou. Design se tedy velmi podobá starším iPhonům.

Design obou laptopů zůstal prakticky stejný jako u předchůdců.

Foto: archív výrobce

Nový MacBook Pro

Vysoký výkon, nízká spotřeba

Čipy z rodiny M3 staví na 3nm výrobním procesu. V praxi to znamená, že nabídnou velmi svižné pracovní tempo při zachování nízké spotřeby. To ocení uživatelé především u přenosných počítačů, jejich baterie bude s novými čipy schopna pracovat delší dobu.

Výkon ve srovnání s čipy Apple M2 výrazně narostl. Například renderování má být až 1,8krát rychlejší. Čip M3 nabídne osmijádrové CPU a 10jádrové GPU, výkonnější model M3 Pro pak 12jádrové CPU a 18jádrové GPU. Vrcholem nabídky bude M3 Max s 16jádrovým CPU a 40jádrovým GPU.

Foto: archív výrobce

Apple M3

Nové čipy přímo z dílny Applu

Je to oficiální, Apple odhaluje nové počítače! Ještě než se detailněji podíváme na vylepšené počítače, seznamuje nás Apple s novou generací čipů Apple Silicon. Nové procesory se jmenují M3, M3 Pro a M3 Max. Jak již samotný název napovídá, jde již o třetí generaci čipů s logem nakousnutého jablka.

Nové čipy Apple Silicon staví stejně jako jejich předchůdci na jiné architektuře než procesory od Intelu a AMD. Jedná se o procesory založené na architektuře ARM, která se v současnosti používá hlavně v mobilních telefonech a tabletech (spíše než v počítačích).

Softwaroví tvůrci nicméně v minulých letech upravili své aplikace tak, že to uživatelé nemají v praxi příliš šanci poznat. Neexistuje aplikace, která by na čipech Apple Silicon nefungovala.

Tim Cook na scéně

Úvodního slova se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook – je to tradice, která se dodržuje už od dob, kdy podobné akce vedl spoluzakladatel Applu Steve Jobs. „Dnes oslavíme produkt, který všichni milujeme – Mac,“ prohlásila hlava amerického technologického gigantu.

Řeč bude o počítačích

Apple hned na úvod tiskovky pustil připravené video, na kterém ukazuje, jak lidé používají notebooky a stolní počítače s logem nakousnutého jablka. Vše nasvědčuje tomu, že se potvrdí dřívější spekulace a vše se bude na říjnové akci točit okolo počítačů od Applu.

Slavnostní akce odstartovala!

Apple je přesný jak švýcarské hodinky. Slavnostní akce odstartovala přesně úderem jedné hodiny středoevropského času. Připomeňme, že v americkém Cupertinu, kde se tiskovka odehrává, je aktuálně 17:00.

Novinky i pro český trh

Do začátku slavnostní akce zbývá pouhých 15 minut. Nenechte se zmást nevšedním načasováním akce, které ve střední Evropě připadá na hlubokou noc. O tom, že na akci budou představeny i produkty pro český trh, není v tuto chvíli pochyb. Apple totiž pozvánku pověsil i na své oficiální stránky pro Česko.

Vloni hrály prim dva tablety

Akce odstartuje už za pár desítek minut. Abychom si čekání trochu zkrátili, můžeme si připomenout, co společnost Apple odhalila vloni v říjnu – tehdy hrály prim hned dva různé tablety s logem nakousnutého jablka. V případě vrcholného iPadu Pro se děly hlavní změny v útrobách zařízení, tablet dostal místo staršího čipu Apple M1 novější procesor M2.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. O 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie při tom všem vydrží celý den.

Výkon je dostatečný na to, aby zařízení mohlo se speciálním krytem fungovat i jako notebook. Stejně tak je možné zatím poslední představený iPad Pro kabelem připojit přímo k monitoru a používat jej s klávesnicí a myší jako stolní PC.

Ceny iPadu Pro s 11palcovým displejem startují na 25 990 Kč, v případě 12,9palcové varianty pak na 35 490 Kč. Levnější je v tomto ohledu druhá novinka loňského podzimu, která se jmenuje jednoduše iPad (2022). Nejlevnější provedení si Apple cení na 14 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou iPadů Pro (2022).

Tento základní iPad přešel konečně po letech na designový jazyk svých bratříčků – iPadu Air či Pro. Na rozdíl od starší devítky tak má iPad (2022) tenké rámečky okolo obrazovky a zbavil se dnes již zastaralého domovského tlačítka pod displejem.

Líbivý vzhled tohoto iPadu s 10,9palcovým displejem ještě podtrhuje celá plejáda nabízených barev – koupit si iPad 10. generace můžete v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě. Všechny je dostanete v 10,9palcovém těle s Retina displejem. Vybírat je možné mezi WiFi a 5G konektivitou, a to v kapacitách od 64 do 256 GB.

O nabíjení se stará stejně jako v případě iPadu Pro rozhraní USB-C. Nechybí ani další výbava typická pro vyšší řady jablečných tabletů, například pouzdro Magic Keyboard Folio s Trackpadem, díky kterému může tablet fungovat zároveň jako notebook.

Srdcem tohoto tabletu je procesor Apple A14 Bionic, který poháněl například také iPhony 12. Novější čipy jsou na tom výkonnostně pochopitelně lépe, ale ani A14 není žádný hlemýžď. I na dnešní poměry má stále výkonu dost.

Foto: archív výrobce

Apple iPad (2022)

Co bylo k vidění minulý měsíc?

Alespoň v rychlosti se sluší připomenout, že velkou tiskovou konferenci pořádala společnost Apple již minulý měsíc. V září se ukázalo hned několik zajímavých produktů. Prim tehdy hrály čtyři nové iPhony s číslovkou patnáct v názvu, konkrétně základní iPhony 15 a 15 Plus, dále pak pokročilé modely 15 Pro a 15 Pro Max.

Premiéru si společně s jablečnými smartphony odbyly také dvoje chytré hodinky. Vedle špičkového modelu Watch Ultra 2, který představuje to nejlepší v nabídce společnosti Apple, je řeč především o chytrých hodinkách Watch Series 9. Právě tato série je mimochodem tou nejprodávanější verzí v rámci modelů s logem nakousnutého jablka.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

Foto: archiv výrobce

Apple Watch Ultra 2

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 9Video: archiv výrobce

Apple odhalil čtyři nové iPhony 15. A to není všechno

Výrobce nic neprozradil

Apple je mistr v tajení novinek. Ani pár desítek minut před akcí není jasné, co přesně zástupci společnosti v americkém Cupertinu ukážou.

Vzhledem k tomu, že v uplynulém měsíci jsme se již dočkali odhalení nejnovějších telefonů s číslovkou 15 v názvu a zároveň i dvou nových chytrých hodinek, na řadě jsou nyní s největší pravděpodobností počítače a tablety s logem nakousnutého jablka.

Akce má podtitul „Monstrózní rychlost“. I to nasvědčuje tomu, že k vidění budou nové počítače a tablety. Na oficiální potvrzení si však budeme muset ještě pár hodin počkat.

Foto: repro Apple

Pozvánka na slavnostní akci Applu

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám