Hlavní obsah

IPhony 15 to nekončí. Apple odhalí příští týden další novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino

Společnost Apple chystá další velkou tiskovou konferenci. Slavnostní akce vypukne již příští týden, pro Evropany ale netradičně uprostřed noci. Americký počítačový gigant zatím drží všechny detaily o představených novinkách pod pokličkou.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro MaxVideo: archiv výrobce

 
Článek

Apple zpravidla plánuje své tiskovky tak, aby je mohli pohodlně sledovat diváci v USA i v Evropě. V Česku je tak sledujeme večer, zatímco v USA je kvůli časovému posunu dopoledne.

Letos je ale všechno jinak, zmíněná akce bude probíhat v americkém Cupertinu v pondělí 30. října v 17:00 místního času. Ve střední Evropě tou dobou ale bude už úterý, konkrétně jedna hodina po půlnoci.

O tom, že na akci budou představeny i produkty pro český trh, není v tuto chvíli pochyb. Apple totiž pozvánku pověsil i na své oficiální stránky pro Česko.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na říjnovou tiskovku společnosti Apple

Ve stínu nových iPhonů. Apple ukázal i další novinku, která stojí za pozornost

Mobil

„Děsivě rychle“

Co přesně bude k vidění, společnost Apple zatím neprozradila. Už v září nicméně podnik ukázal celou řadu nových produktů s logem nakousnutého jablka, především tedy čtyři nové iPhony 15 a chytré hodinky Watch Series 9 i Watch Ultra 2.

Všechny tyto novinky jsou již k mání v obchodech. Hodinky Apple Watch Ultra 2 vyjdou na 22 990 Kč, v případě modelu Watch Series 9 startuje cenovka na 11 490 Kč. Základní iPhony 15 a 15 Plus se v obchodech nabízejí od 23 990 Kč, respektive 26 990 Kč. Ve srovnání s tím cena iPhonu 15 Pro startuje na 29 990 Kč, v případě iPhonu 15 Pro Max na 35 990 Kč.

O tom, co přesně bude k vidění na akci příští týden, není zatím oficiálně nikde ani zmínka. To není nijak překvapivé, Apple totiž o nových produktech nikdy neinformuje před jejich oficiálním odhalením.

Říjnovou akci uvedl Apple na pozvánce titulkem „scary fast“, tedy „děsivě rychle“. Vše tedy nasvědčuje tomu, že bychom se mohli dočkat nové generace iPadů či počítačů s logem nakousnutého jablka, u kterých bude americký technologický gigant lákat na svižnější pracovní tempo.

Představení chytrých telefonů Apple iPhone 15 a 15 PlusVideo: archiv výrobce

Foto: archiv výrobce

Apple iPhone 15 Pro a 15 Pro Max

Představení chytrých hodinek Apple Watch Series 9Video: archiv výrobce

Foto: archiv výrobce

Apple Watch Ultra 2

Co bylo k vidění vloni?

Vloni v říjnu si premiéru odbyly hned dva různé tablety s logem nakousnutého jablka. V případě vrcholného iPadu Pro se děly hlavní změny v útrobách zařízení, tablet dostal místo staršího čipu Apple M1 novější procesor M2.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. O 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie při tom všem vydrží celý den.

Výkon je dostatečný na to, aby zařízení mohlo se speciálním krytem fungovat i jako notebook. Stejně tak je možné zatím poslední představený iPad Pro kabelem připojit přímo k monitoru a používat jej s klávesnicí a myší jako stolní PC.

Ceny iPadu Pro s 11palcovým displejem startují na 25 990 Kč, v případě 12,9palcové varianty pak na 35 490 Kč. Levnější je v tomto ohledu druhá novinka loňského podzimu, která se jmenuje jednoduše iPad (2022). Nejlevnější provedení si Apple cení na 14 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou iPadů Pro (2022).

Tento základní iPad přešel konečně po letech na designový jazyk svých bratříčků – iPadu Air či Pro. Na rozdíl od starší devítky tak má iPad (2022) tenké rámečky okolo obrazovky a zbavil se dnes již zastaralého domovského tlačítka pod displejem.

Líbivý vzhled tohoto iPadu s 10,9palcovým displejem ještě podtrhuje celá plejáda nabízených barev – koupit si iPad 10. generace můžete v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě. Všechny je dostanete v 10,9palcovém těle s Retina displejem. Vybírat je možné mezi WiFi a 5G konektivitou, a to v kapacitách od 64 do 256 GB.

O nabíjení se stará stejně jako v případě iPadu Pro rozhraní USB-C. Nechybí ani další výbava typická pro vyšší řady jablečných tabletů, například pouzdro Magic Keyboard Folio s Trackpadem, díky kterému může tablet fungovat zároveň jako notebook.

Srdcem tohoto tabletu je procesor Apple A14 Bionic, který poháněl například také iPhony 12. Novější čipy jsou na tom výkonnostně pochopitelně lépe, ale ani A14 není žádný hlemýžď. I na dnešní poměry má stále výkonu dost.

Foto: archív výrobce

Apple iPad (2022)

iPhony a iPady se naučí replikovat lidský hlas. Novinek se chystá více

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám