Hlavní obsah

Jako ze sci-fi. Izraelci vyvinuli mikrodrony, které změní podobu městského boje

Jeruzalém

Změnit pojetí bojů ve městech by měly mikrodrony Lanius od izraelské firmy Elbit. Jde o malé kvadrakoptéry (dron se čtyřmi rotory), které mohou létat rychlostí přes 70 kilometrů za hodinu. Působit ale mohou i v uzavřených prostorách a mají schopnost ničit například teroristy nebo snipery, protože jde o druh vyčkávající munice.

LaniusVideo: Elbit

 
Článek

Lanius poháněný elektromotorem je odvozen od závodní kvadrakoptéry, což mu zajišťuje vysokou rychlost a obratnost. Malá vytrvalost pouhých sedm minut v městském prostředí a v budovách nevadí, lze ho buď rychle stáhnout, nebo po splnění mise obětovat a nechat zničit. Dron váží jeden a čtvrt kilogramu a unese 150 gramů, ať už smrtícího, nebo nesmrtícího nákladu.

Společnost Elbit popisuje Lanius jako „vysoce manévrující a pružný systém vyčkávají munice“. Tento typ munice se pohybuje nad cílovou oblastí a čeká na nejvhodnější čas k útoku, přičemž může být na poslední chvíli přeprogramován.

Lanius může využívat komunikaci přes wi-fi nebo rádiové vlny. Software, jímž je vybaven, však umožňuje i autonomní provoz.

Rusko při posledních útocích na Ukrajince nasadilo ve větším množství vražedný Lancet

Válka na Ukrajině

Je vybaven pokročilými elektrooptickými senzory a algoritmem pro současnou lokalizaci a mapování prostoru. Může shromažďovat data pro vytváření a aktualizaci 3D map okolí. Dokáže identifikovat i dveře a okna. Na propagačním videu výrobce ukazuje, jak se dá dron použít k likvidaci snipera v domě.

Robotizace války

Firma tvrdí, že software je schopen detekovat i lidi a odlišovat ozbrojené od neozbrojených. O případném útoku ale vždy musí rozhodovat člověk.

To je jasná odpověď na výhrady k podobným systémům, že robotizují válku, protože o zabíjení by mohly rozhodovat automaty s umělou inteligencí, a ne přímo voják. Specialisté hledají hranici, do které by měl fungovat automat s umělou inteligencí, a co by měl už dělat člověk.

Lanius může operovat i v rojích, protože je „součástí systému Legion-X pro robotická a autonomní bojová řešení“, který společnost představila v červnu.

Jako ze sci-fi od Lema

Roj malých dronů Lanius pak nápadně připomíná sci-fi od Stanislawa Lema Nepřemožitelný, ukazující evoluci robotů, která nakonec vedla ke vzniku ohromných hejn kovových mušek.

List The Jerusalem Post uvedl, že Lanius ukazuje, jak se technologie dronů vyvíjí a mění současně podobu války. Novinka je zaměřena na boj v zastavěném terénu, který vedou izraelští vojáci často při střetech s palestinskými radikály.

Izrael pod tlakem už pomáhá Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám