Hlavní obsah

Nové iPady letos nepřišly, Applu klesly prodeje o miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Apple je s velkým náskokem největším výrobcem tabletů na světě. Přesto se mu v poslední době vůbec nedaří, prodeje iPadů se propadly ve třetím čtvrtletí o miliony. Americký elektronický gigant si za to ale může tak trochu sám, letos totiž žádné novinky ze světa tabletů neukázal.

Foto: archív výrobce

Apple iPad Air (2022)

Článek

Podle dat výzkumné společnosti International Data Corporation (IDC) dodala na trh společnost Apple ve třetím čtvrtletí letošního roku 12,5 milionu tabletů, ve stejném období loňského roku to přitom bylo 14,7 milionu.

iPhony a iPady se naučí replikovat lidský hlas. Novinek se chystá více

Software

V meziročním porovnání jde tedy o pokles o 15,1 procenta. Podobným tempem přitom ztrácí prakticky celý trh tabletů, ten podle IDC klesl ve třetím čtvrtletí letošního roku o 14,2 procenta.

Apple přesto ve třetím čtvrtletí kontroloval 37,5 procenta globálního trhu s tablety, což s velkým odstupem stačilo na první místo mezi ostatními výrobci.

Dva modely z loňského roku

Výsledky Applu by však patrně byly výrazně lepší, kdyby americký výrobce ukázal novou generaci jablečných tabletů. Poslední novinky se ale představily vloni v říjnu. Tehdy hrály prim hned dva různé tablety s logem nakousnutého jablka.

V případě vrcholného iPadu Pro se děly hlavní změny v útrobách zařízení, tablet dostal místo staršího čipu Apple M1 novější procesor M2.

Čip Apple M2 má v mezigeneračním srovnání až o 15 procent rychlejší 8jádrové CPU a až o 35 procent rychlejší 10jádrové GPU. A o 40 procent rychlejší Neural Engine na zrychlování úloh strojového učení a o 50 procent větší propustnost paměti.

Právě díky tomuto čipu je možné na tabletu vytvářet fotorealistické 3D návrhy, sestavovat propracované AR modely a hrát hry s grafikou na úrovni konzolí a s vyššími snímkovými frekvencemi. Baterie přitom všem vydrží celý den.

Výkon je dostatečný na to, aby zařízení mohlo se speciálním krytem fungovat i jako notebook. Stejně tak je možné zatím poslední představený iPad Pro kabelem připojit přímo k monitoru a používat jej s klávesnicí a myší jako stolní PC.

Ceny iPadu Pro s 11palcovým displejem startují na 25 990 Kč, v případě 12,9palcové varianty pak na 35 490 Kč. Levnější je v tomto ohledu druhá novinka loňského podzimu, která se jmenuje jednoduše iPad (2022). Nejlevnější provedení si Apple cení na 14 490 Kč.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti obou iPadů Pro (2022)

Nový designový jazyk

Druhou novinkou byl základní iPad, který konečně po letech přešel na designový jazyk svých bratříčků – iPadu Air či Pro. Na rozdíl od starší devítky tak má iPad (2022) tenké rámečky okolo obrazovky a zbavil se dnes již zastaralého domovského tlačítka pod displejem.

Líbivý vzhled tohoto iPadu s 10,9palcovým displejem ještě podtrhuje celá plejáda nabízených barev – koupit si iPad 10. generace můžete v modré, růžové, stříbrné a žluté barvě. Všechny je dostanete v 10,9palcovém těle s Retina displejem. Vybírat je možné mezi WiFi a 5G konektivitou, a to v kapacitách od 64 do 256 GB.

O nabíjení se stará stejně jako v případě iPadu Pro rozhraní USB-C. Nechybí ani další výbava typická pro vyšší řady jablečných tabletů, například pouzdro Magic Keyboard Folio s Trackpadem, díky kterému může tablet fungovat zároveň jako notebook.

Srdcem tohoto tabletu je procesor Apple A14 Bionic, který poháněl například také iPhony 12. Novější čipy jsou na tom výkonnostně pochopitelně lépe, ale ani A14 není žádný hlemýžď. I na dnešní poměry má stále výkonu dost.

Foto: archív výrobce

Apple iPad (2022)

Vánoce nestihly. Novinky, které dorazí až příští rok

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: iPad

Reklama

Související témata:
Apple iPad

Související články

Výběr článků

Načítám