Hlavní obsah

Nenápadné dřevo má ovládat chytrou domácnost. Lidé poslali tvůrcům miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá generace zařízení Board od společnosti Mui se ještě ani nevyrábí, a už je to naprostý hit. Na rozjetí masové výroby totiž lidé poslali tvůrcům miliony korun. Kampaň na crowdfundingovém serveru Kickstarter navíc ještě není u konce, a tak celková vybraná částka bude patrně ještě vyšší.

Designový ovladač chytré domácnosti Mui Board 2Video: archiv výrobce

 
Článek

Výrobce novinku ukázal na veletrhu CES 2024, který zkraje ledna probíhal v americkém Las Vegas. A zpravodajský portál Novinky.cz byl u toho.

Bezprostředně po premiéře spustil také již zmiňovanou crowdfundingovou kampaň. Už po dvou dnech bylo jasné, že půjde o naprostý hit. Výrobce totiž požadoval pouhých 10 000 dolarů, tedy v přepočtu necelých 234 tisíc korun, za prvních 48 hodin se ale vybralo přes 75 000 dolarů (bezmála 1,8 milionu korun).

CES 2024: Sci-fi filmy se mýlily, domácí AI robot vypadá jako míč

Hardware
Foto: repro Kickstarter

Kampaň na crowdfundingovém serveru Kickstarter na Board 2 od společnosti Mui.

Zájem lidí neopadl ani v dalších týdnech. V pátek, kdy do konce kampaně zbývá ještě devět dní, totiž mají tvůrci na kontě již 143 354 dolarů, což odpovídá 3,35 milionu korun. Doposud přispělo 263 lidí. Lze předpokládat, že v nadcházejících dnech vybraná suma ještě poroste.

Tento dřevěný panel pro ovládání chytré domácnosti dostane každý, kdo přispěje částkou alespoň 499 dolarů, což odpovídá 11 690 Kč.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Mui Board 2

Maximální kompatibilita

Mui Board 2 má usnadnit ovládání chytré domácnosti, doslova na pár doteků totiž můžete prostřednictvím něj ovládat drtivou většinu prvků. Na nenápadném displeji se navíc zobrazují informace o počasí, čas a řada dalších užitečných údajů.

Novinka dovede například přečíst aktuální teplotu z termostatu a následně ji zobrazí přímo na dřevěném panelu. Patrně není potřeba zdůrazňovat, že takový termostat dovede Board 2 následně na dálku i ovládat.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ve vypnutém stavu vypadá zařízení velmi nenápadně.

Nejnovější generace ovladače od společnosti Mui je určena pro všechny prvky chytré domácnosti, které staví na komunikačním standardu Matter. Ten je výsledkem spolupráce velkých technologických gigantů, jako jsou Apple, Google, Amazon a další.

V praxi by tak měla být zajištěna díky tomuto standardu maximální kompatibilita připojených zařízení prakticky napříč celým trhem. A je úplně jedno, zda jste doposud používali Apple HomeKit, Google Weave, nebo Thread od Nest Labs.

Líbivý design

Patrně největší přidanou hodnotou je ale design novinky, který je přísně minimalistický. Když není ovladač aktivovaný, působí zcela nerušivým dojmem. Je to prostě jen kus dřeva na zdi, který můžete krásně sladit s ostatními doplňky, aniž by celá domácnost vypadala příliš přetechnizovaně.

Patrně i díky tomu učaroval Board 2 porotě na veletrhu CES 2024, která mu udělila cenu jedné z nejzajímavějších novinek letošního ročníku.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ovládání je velmi intuitivní

CES 2024: Nápad s digitálním perem proměnil ve zlatý důl. Za pouhý rok

Hardware

Reklama

Související články

Češi objevují chytrou domácnost

Chytrá domácnost, tedy domácí spotřebiče připojené k internetu, to už dávno není jen žárovka, kterou můžete ovládat z mobilu.

Jaké IQ má vaše domácnost?

Chytré technologie prostupují našimi domácnostmi a my se možná přestáváme orientovat. K dispozici jsou elektrospotřebiče s mnoha funkcemi, chytré topení, které...

Výběr článků

Načítám