Hlavní obsah

Jaké IQ má vaše domácnost?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytré technologie prostupují našimi domácnostmi a my se možná přestáváme orientovat. K dispozici jsou elektrospotřebiče s mnoha funkcemi, chytré topení, které pozná, že je otevřené okno, žaluzie reagující na slunce a vítr. A dveře, co nepotřebují klíče. Co by se hodilo u vás doma?

Foto: Gorenje

K účinnému odstranění zaschlých nečistot přispěje CleanZone se silným proudem vody ze dvou vysokotlakých trysek.

Článek

Technologické trendy jsou v domácnosti vítané, obzvláště když rodině nekomplikují život, ale naopak. Skutečně inteligentní technologie a spotřebiče jimi vybavené chod domácnosti usnadňují a k tomu ještě pomáhají šetřit náklady na provoz. Je ale moudré si vybrat ty, jež skutečně potřebujeme, a uvést je do praktického života. Pojďme si ukázat některé, jejichž používání je intuitivní a skutečně praktické.

Dveře bez klíčů

Ztratit klíče či je zapomenout a nedostat se domů přináší stres. Ale už je vůbec mít nemusíte! Moderním „klíčem“ mohou být čipové karty nebo čipy, dveře také odemknou otisky našich prstů nebo mobilní telefon s bluetooth. „Stačí pouze zvolit vhodnou čtečku. Pokud ale více důvěřujete své paměti, nabízí se i možnost otevírání dveří pomocí klávesnice, do které prostě naťukáte PIN kód,“ vysvětluje Milena Tomčíková ze společnosti Vekra.

Topení se šestým smyslem

To byste do obyčejného radiátoru neřekli. Mají schopnost třeba detekovat otevřené okno. Jestliže je v místnosti delší dobu otevřené, ovládací jednotka radiátor automaticky vypne. Po jeho uzavření se topení opět samo spustí a vrátí se do předchozího nastaveného režimu. Jsou modely, které umí ještě více: přizpůsobit se zvykům rodiny. „Jedná se o inteligentní systém, který dokáže rozpoznat přítomnost osob v místnosti. To v praxi znamená, že když se v daném prostoru nikdo nenachází, radiátor přepne do ekonomického provozu,“ říká Miroslav Váša ze společnosti Zehnder.

Chytré radiátory umí svému majiteli nejen pořádně zatopit

Tipy a trendy

Stínění si poradí samo

Moderní domy mají velkoformátová okna, a ty je třeba přistínit a chránit žaluziemi či roletami. Díky chytré technologii se ale o ně nemusíte starat. Samozřejmostí je totiž možnost automatického řízení.

Lze si v klidu nastavit, aby se žaluzie samy ráno roztáhly, po vašem odchodu zase zatáhly. Další možností je automatizace pomocí slunečního nebo teplotního čidla, díky čemuž samy reagují na aktuální počasí. Tím pomohou i s úsporou energií.

Varná deska provoní kuchyň

Indukční desky s integrovaným odsavačem par? Jednoduše řečeno: dokonalá souhra. Máme větší možnosti v plánování kuchyně, nejsme tolik omezeni prostorem, jako v případě dalšího přístroje nad hlavou. Oblíbíte si zejména funkci Breeze, která po skončení vaření potichu vyčistí a osvěží vzduch, aniž by rušila atmosféru.

Sušička prádlo načechrá

Některé sušičky mají bonus v podobě inteligentní funkce Absolute Care Plus, a to díky technologii 3DScan. Snímají úroveň vlhkosti uvnitř prádla a zajišťují rovnoměrné vysušení i u vícevrstvých oděvů. Bezpečně poznají materiál a např. zimní péřové bundy vysuší dokonale. Rovnoměrně vysuší také syntetické věci a bavlněné oděvy, aniž by se ve stejném cyklu přesušily či nedostatečně vysušily. Nemusí tedy probíhat třídění podle materiálu. Vlna se nesráží, hedvábí neztrácí svůj tvar. Technologie podporuje i voděodolnost outdoorového oblečení.

5 tipů, jak prát levně a udržitelně

Jak na to

Chladnička, která chladí, ale nenamrzá

Unikátní technologie Triple No Frost se postará o to, aby v prostoru nevznikala námraza. Oceníte i systém tzv. ionizace pro dokonale hygienické skladování potravin. Velmi praktický je i oddíl Flexi Freeze se šesti volitelnými teplotami. Vybrat si tak můžete mezi chlazením či mrazením podle aktuální potřeby. Správná chladnička má i tzv. Multiflow, který zajistí plynulou distribuci chladného vzduchu, a navíc zabrání zbytečnému plýtvání energie.

Wi-Fi umí používat už kdejaká trouba

Spousta programů a možností od vaření přes pečení s párou pro nadýchané pečivo až po šťavnaté maso s kůrčičkou, to jsou možnosti inteligentních pečicích trub. Stačí nalít vodu do zásobníku a zmáčknout tlačítko Steam Add Plus. Potěší i termosonda na přesné pečení, automatické recepty v aplikaci ConncetLife. Důležitá je i snadná údržba a pro ni jsou k dispozici dva programy: pyrolitické nebo ekologické parní čištění.

Myčky s ionizací a Wi-Fi

Moderní myčky mají klidně XXL kapacitu na 16 sad nádobí a k tomu ještě unikátní UV technologii, která ničí bakterie a viry. Zaručí tedy čisté prostředí bez zápachu, i když nádobí v myčce nějakou chvíli čeká. Perfektně suché nádobí zase jistí funkce SmartUltraDry se dvěma ventilátory a řízenou výměnou vzduchu. Ke komfortu přispívá patentované automatické dávkování detergentu až na 20 cyklů, program automatického čištění filtru. Myčky se kromě ovládání přes displej řídí také na dálku přes mobil a příslušnou aplikaci.

Anketa

Máte doma hodně tzv. chytrých systémů a zařízení?
Ano, my to máme rádi.
10,4 %
Já bych rád/a, ale zbytek rodiny si v tom nelibuje.
1,8 %
Jen pár a takhle to stačí.
27,4 %
Snažíme se mít těchto věcí co nejméně.
8,8 %
Ne, nemáme žádné nebo skoro žádné.
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2338 čtenářů.

CES 2024: Chytrá mikrovlnka nahradí v kuchyni několik přístrojů

Internet a PC

Může se vám hodit na Zboží.cz: Sady pro automatizaci domácnosti

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám